Berita peletakkan jawatan, Dr. Maszlee Malik sebagai Menteri Pendidikan Malaysia pada 2 Januari 2020 yang lalu bukan sahaja mendapat perhatian ahli politik, malah di kalangan selebriti tempatan. Mereka juga memberi pandangan masing-masing sebagai mewakili suara rakyat.

Murai.my tertarik dengan salah satu pandangan dari pelakon dan usahawan, Norish Karman yang menganggap lebih ramai lagi menteri layak berundur selain Dr. Maszlee.

Pelakon yang pernah popular menerusi filem ‘Sayang Salmah’ itu merasakan keputusan Maszlee meletak jawatan sebagai Menteri Pendidikan tidak sepatutnya berlaku. Malah dia berpendapat ramai lagi menteri yang lebih layak untuk berundur.

IKLAN

” Wahai menteri yang tak guna, tak tahu buat kerja! Apa kata kamu letak itu letak jawatan dan bagi laluan pada calon-calon yang jauh lebih berkemampuan dan berkelulusan”- katanya menerusi IG Storiesnya.

“Apakah kamu semua tidak dengan yang mulia hari Dr Maszlee yang bekerja betul-betul tapi terpaksa letak jawatan kerana dinasihatkan atau mungkin diugut atau digasak agar meletak jawatan?”- persoal Norish dalam keterangan tersebut.

Nampaknya Norish sependapat dengan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin yang berpandangan bahawa terdapat menteri lain yang lebih layak meletak jawatan berbanding Maszlee.

“Saya boleh fikirkan sedozen lagi menteri lain yang lebih layak melakukan demikian. Saya dengar kamu cukup digemari oleh para guru dan telah memperkenalkan banyak perubahan yang cukup bermakna”- katanya di ruangkan komen Instagram

Maszlee dalam satu sidang media khas mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Menteri Pendidikan berkuatkuasa pada 2 Januari 2020.

Beliau berkata, keputusan dibuat selepas pertemuan dengan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad yang beliau sifatkan sebagai ayahanda tetapi tidak mendedahkan sebab beliau berhenti.