Nama Reynhard Sinaga kini menjadi sebutan secara meluas dalam media sosial sejak kebelakangan ini. Bukan di Malaysia, malah di seluruh dunia juga turut  dibincangkan secara meluas oleh media di United Kingdom.

Ini kerana, lelaki yang berasal dari negara jiran itu dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Manchester atas kes rogol dan penyerangan seks terhadap ratusan orang lelaki.

Bukan sahaja satu mangsa, tetapi berpuluh-puluh, bahkan beratus-ratus suspek. Untuk kes ini, Reynhard mendapat julukan sebagai perogol dengan mangsa paling ramai dalam sejarah undang-undang British.

IKLAN

Dia didapati bersalah atas rogol dan serangan seksual terhadap 48 orang. Tetapi polis percaya terdapat sekurang-kurangnya 190 mangsa.

Kelab malam yang berhampiran di sekitar apartmennya adalah sasaran aksi jahat Reynhard. Dia mensasarkan orang yang tidak sedarkan diri kerana terlalu mabuk, atau yang tidak mempunyai wang untuk pulang ke rumah dan mengajak mangsa ke rumahnya.

Jadi siapakah Reynhard Sinaga sebenarnya? Berikut ini adalah beberapa fakta seperti Murai.my daripada pelbagai sumber.

6Datang ke England Sejak Tahun 2007

Dalam laporan bbc.com, Reynhard datang ke England sejak tahun 2007. Beliau mendapat visa pelajar dan memperolehi sarjana sosiologi di Manchester University dengan disertasi bertajuk ‘Gay South Asia, lelaki biseksual di Manchester. Pada tahun 2012, beliau memulakan PhDnya di Universiti Leeds.

5Ibu Bapa Tinggal Di Jawa Barat

Ibu bapa Reynhard dikatakan tinggal di Indonesia. Kini keluarganya tinggal di Depok, Jawa Barat. Sementara itu, dari laporan Dailymail, bapa Reynhard adalah seorang usahawan dan ahli perniagaan.

4Aksi Rogol Divideokan Dan Simpan Dalam Telefon Bimbit

Kes-kes rogol dan serangan seksual yang dilakukan oleh Reynhard Sinaga mula menjadi perhatian polis sejak tahun 2017. Polis kemudian menahan Reynhard dan memperolehi bukti dalam bentuk video rogol selama beratus-ratus jam di telefon bimbit Reynhard.

3Barang Peribadi Mangsa Disimpan Sebagai Kenangan

Reynhard disabitkan kesalahan dengan rogol dan serangan seksual terhadap 48 lelaki dari 190 mangsa yang didakwa. Difahamkan Reynhard juga sering mengambil salah satu barang milik mangsa seperti pakaian atau telefon bimbit. Polis berkata, Reynhard mengambil barang-barang itu sebagai kenang-kenangan dari mangsanya.

IKLAN

2Merogol Berkali-kali Walaupun Mangsa Mengalami Pendarahan

Dalam dokumen keputusan mahkamah kedua dibacakan pada 21 Jun 2019, Hakim Goddard secara khusus menamakan mangsa lelaki muda yang dikatakan telah diperkosa dengan”brutal” oleh Reynhard.

“Anda merogol mangsa tujuh kali dengan merogol dubur selama lapan jam semasa dia berada di dalam pangsapuri anda. Dia kelihatan sangat mabuk apabila anda memulakan rakaman video dan ketika dia tidak sedarkan diri, anda merogolnya beberapa kali, sambil terus menekannya ketika mendengar dia bersuara, “Hakim Goddard berkata.

“Anda dilihat menyapu duburnya dengan tisu atau kain dan kesan darah yang kelihatan, yang boleh berlaku kerana perbuatan seksual anda. Sekali lagi, ini tidak menghalang anda, dan anda telah memperkosannya lagi melalui dubur semasa dia masih tidak sedarkan diri.

“Anda sekali lagi menggunakan tisu untuk mengelap dubur, dan sekali lagi anda melihat kesan darah,” tambah hakim tersebut.

1Mendapat Julukan sebagai ‘Predator’

Foto: Greater Manchester Police

Polis Manchester mempunyai nama panggilan untuk Reynhard Sinaga kerana kes ini mengerikan. Mereka memanggil lelaki berusia 37 tahun ini ‘predator’ kerana sangat mahir dalam memperdaya mangsa. Polis berkata, dalam satu rakaman CCTV, Reynhard berjaya mendapatkan ‘mangsa’ hanya dalam masa 60 saat.