Menerusi laporan media tempatan semalam, seorang wanita yang juga salah seorang peserta rancangan realiti hiburan terbitan syarikat televisyen swasta telah didakwa melakukan kes jenayah.

Rompak Warga Emas 

Tertuduh, Jamaliah Saadun, 48, bersama dua rakannya, Mohd Idris Yasmir, 34, dan Muhammad Dhirar Raihan, 33 dikatakan telah melakukan rompakan berkumpulan terhadap seorang warga emas, Disember tahun lalu.

Bagaimanapun kesemua mereka mengaku tidak bersalah selepas jurubahasa membacakan pertuduhan di hadapan Hakim Elesabet Paya Wan.

IKLAN

Berdasarkan pertuduhan,mereka telah melakukan rompakan berkumpulan dengan niat ke atas barangan seperti rantai emas, wang tunai dan sebuah kereta dengan anggaran kerugian RM24,680 milik M Kesavan, 60 di tepi Taman Seri Emas, di sini, sekitar jam 3 pagi pada 15 Disember 2019.

Peserta Rancangan Realiti ‘Otai’

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.

Sebagai info, Jamaliah telah menyertai sebuah program realiti yang menampilkan peserta-peserta ‘otai’ tidak lama dahulu.