Ramai Tak Tahu, ‘Penjara Batman’ Sebenarnya Di India. Intip 10 Foto Ini!

650

Tertarik dengan lokasi adegan Batman melarikan diri dari penjara dalam filem Batman-The Dark Night Rises? Ia bukanlah sebuah kota yang diimaginasi oleh pengarahnya tetapi lokasinya wujud yang terletak di Jodhpur, wilayah Rajasthan, India.

IKLAN

Dibina oleh Rao Jodha pada tahun 145

Kubu Mehrangarh atau Megran adalah bangunan sejarah yang dijadikan sebagai lokasi penggambaran. Salah satu kubu kuat yang popular di kalangan pelancong. Bangunan indah ini dibina oleh Rao Jodha pada tahun 1459, sebagai kubu terbesar dan terkenal di India.

Terletak di puncak bukit dengan ketinggian kira-kira 125 meter, dan dikelilingi oleh dinding yang menjulang tinggi. Dinding kubu itu sendiri setebal 20 meter dengan tinggi 36 meter.

Lihat foto-foto ini;

Kredit Foto: www.atlasobscura.com

Lokasi Penggambaran Filem The Dark Knight Rises & The Lion King

Lebih menarik, benteng ini menjadi buruan para pembuat filem. Beberapa adegan filem yang terkenal pernah dilakukan di sini selain The Dark Knight Rises, sepert The Lion King, Hum Sath Sath Hain dilakonkan oleh Salman Khan.

Terlihat tersegam indah tinggi di kelilingi bandar biru, Jodhpur, benteng itu dibina oleh Rao Jodha dari dinasti Rathore Rajpurts. 

Terdapat tujuh gerbang pintu indah yang berfungsi sebagai pintu masuk ke kubu. Nama pintunya berbeza-beza mengikut peristiwa-penting seperti, Fateh, Gopal, Bhairon, Dedh Kamgra, Marti, Loha, dan Kemenangan.

Salah satu pintu, masih mempunyai meriam di atasnya. Selain itu ada yang mempunyai pancang tajam untuk perlindungan daripada serangan oleh gajah dan haiwan lain. Gerbang Victory, misalnya, dibina untuk memperingati kemenangan Maharaja Man Singh terhadap tentera Jaipur dan Bikaner.

Mehran Fort mempunyai tumpuan khusus pada seni dan muzik. Jadi ada persembahan kebudayaan setiap hari di berbagai sudut kubu. Terdapat pelbagai perayaan tahunan yang diadakan di sini seperti Festival Rakyat Antarabangsa Rajasthan pada bulan Oktober, Festival Sufi Rohani Dunia pada bulan Februari, dan banyak lagi.

Bangunan bersejarah ini dibuka setiap hari dari pukul 9 pagi hingga 5 petang. Ia mengambil masa kira-kira tiga jam untuk mengelilingi kubu itu. Tiket masuk berharga 600 rupee, termasuk panduan audio bahasa Inggeris.

IKLAN