Hubungan Iran dan Amerika Syarikat kini semakin panas. Ini berpunca dari pembunuhan jeneral Iran Qassem Soleimani yang diserang menggunakan drone AS di Baghdad. Sampai hari ini, konflik antara Iran dan Amerika Syarikat seperti tiada noktahnya. Baru-baru ini, Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah mengancam akan menghapuskan tapak sejarah Iran sekaligus lokasi tumpuan pelancongan di negara itu..

Difahamkan Iran sendiri mempunyai lebih daripada 20 tapak warisan sejarah yang dilindungi oleh UNESCO. Tapak sejarah yang berusia lebih 5,000 tahun ini berkaitan dengan seni bina yang unik serta reka bentuk abstrak.

Seperti yang dilaporkan oleh The Guardian, terdapat beberapa tapak sejarah yang mungkin hilang jika Trump benar-benar akan melancarkan bom terhadap Iran.

IKLAN

5Persepolis

Foto: Shutter Stock

Persepolis adalah permata mahkota tapak arkeologi Iran. Tapak ini adalah sebuah kompleks bandar monumental yang dibina pada abad keenam sebelum masehi.
Dibina lengkap dengan teres yang tinggi, tangga gergasi, dan istana marmar dan kuil, Persepolis telah dimusnahkan beberapa kali oleh pendatang. Walau bagaimanapun, ia masih meninggalkan beberapa patung yang terpelihara.

4Masjid Shah Cheragh

Foto: Feng Wei Photography/Getty Images

Dengan makna “Raja Cahaya”, Masjid Shah Cheragh dibina dengan bahagian dalaman yang dipenuhi dengan jubin mosaik yang direka geometri dan menghasilkan kesan cahaya kosmik yang indah.

3Vank Cathedral

Foto: James Strachan/Getty Images/Robert Harding World Imagery

Bukan seni Islam sahaja, Iran juga mempunyai kisah sejarah dengan agama Kristian, terutama berkaitan dengan Armenia di sempadan barat lautnya. Salah satu gereja terkenal di Iran ialah Katedral Vank. Vank Cathedral berhampiran Isfahan dibina oleh orang Armenia yang terusir saat perang Uthmaniyyah pada abad ke-17. Gereja ini mempunyai rekaan dalaman dengan lukisan dinding dan ukiran emas.

2Jambatan Khaju Isfahan

Foto: iranwithfatemeh.com

Jambatan Khaju Isfahan dibina pada abad ke-17 dan mempunyai panjang 130 meter. Selain ia digunakan untuk menyeberang sungai, jambatan ini juga berfungsi sebagai empangan dan pintu air untuk mengendalikan sungai Zayanderud.

1Masjid Sheikh Lotfollah

Masjid Sheikh Lotfollah mempunyai reka bentuk dalaman yang paling mewah berbanding dengan masjid-masjid lain di Iran. Ini kerana masjid itu pada asalnya dibina untuk para anggota kerajaan, bukannya orang awam. Bahagian dalam masjid dihiasi dengan hiasan jubin yang paling indah di seluruh dunia. Bahagian kubah mempunyai corak geometri yang sangat rumit, seperti ekor merak.