Nampaknya filem Parasite terbitan Bong Joon Ho terus tampil cemerlang mencatatkan rekod sekaligus mengharumkan nama Korea Selatan.

Tercalon Dalam Oscar 

Selepas memenangi Best Motion Picture(Foreign Language) dalam Golden Globe 2020, Parasite mencatat sejarah baharu apabila menjadi filem pertama Korea Selatan yang tercalon dalam Anugerah Oscar. Lebih manis, filem itu telah tersenarai di dalam dua kategori iaitu, best picture dan best international film.

IKLAN

Catat Rekod Tersendiri 

Dengan pencapaian tersebut, sekaligus mencatatkan rekod bahawa penjurian bagi Oscar tidaklah memandang filem ‘negara’ semata-mata. Terdahulu, Parasite mendapat pujian dunia sejak dipertontonkan di Cannes Film Festival dan menjadi filem Korea pertama yang mendapat anugerah tertinggi dunia perfileman, Palme d’Or, Cannes.

Sebagai rekod, filem itu kini mencatat keuntungan $25.4 juta di Amerika $132.3 juta secara global. Dikhabarkan, filem itu bakal dimasukkan ke dalam siaran HBO ‘miniseries’. Filem Bong sebelum ini “Mother” pernah dihantar untuk pencalonan Oscar namun gagal disenarai pendek.