Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Tony Fernandes telah membuat keputusan yang mengejutkan dengan memilih untuk memadamkan akaun Twitternya pada 12 Januari, 2020.

Keputusan membuat bos syarikat penerbangan murah ini sekaligus tidak lagi aktif dalam media sosial.

IKLAN

Bukan Tony Fernandes  Seorang Saja

Berhenti dari aktif media sosial bukan perkara baru yang dilakukan oleh CEO atau pengasas syarikat terkemuka di dunia. Selain daripada Tony Fernandes, terdapat beberapa individu ternama lain yang juga mengambil keputusan yang sama.

Jadi, apakah sebabnya mereka memutuskan untuk berhenti bermain media sosial?

Rata-rata mereka merasakan bahawa media sosial mempunyai kesan buruk, dari kesan negatif dan banyak kebohongan sehinggakan keselamatan data diragui.

Sebenarnya, peranan media sosial memang penting apabila ia digunakan dengan betul. Malangnya, media sosial juga mempunyai sisi gelap kepada mereka yang menggunakannya dengan tidak bijak.

4Tony Fernandes- Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia

Terdahulu Tony Fernandes telah menutup akaun  Facebooknya pada Mac 2019 sebagai bentuk bantahannya terhadap video tembakan rambang di Christchurch, New Zealand, yang disiarkan secara langsung oleh pelaku di Facebook.

Kemudian yang terbaru sebagai pembuka tahun 2020, Tony Fernandes menutup akaun Twitternya dan kini dia hanya aktif dalam Instagram dan LinkedIn.

Nak tahu apa alasannya? Ini kenyataan atau tweet yang terakhir dikeluarkan oleh Tony;

“Selepas menutup akaun Facebook anda, sudah tiba masanya untuk memadamkan Twitter. Sudah menjadi peminat platform ini untuk masa yang lama, tetapi terdapat terlalu banyak perkara negatif, kebohongan, dan kemarahan”

“Ini adalah perjalanan yang sangat menarik. Saya berasa lebih baik tanpa Facebook dan saya pasti akan lebih baik tanpa Twitter. “Media sosial telah menjadi tempat kemarahan,” katanya dalam tweet terakhirnya.

3Elon Musk- CEO SpaceX dan Tesla

Akaun Instagram CEO SpaceX dan Tesla, Elon Musk, telah hilang sejak akhir bulan Ogos 2018. Apabila dia hilang, pengikutnya di Instagram mendakwa bahawa mereka tidak dapat mencari profil Musk yang sebelum ini dengan menggunakan nama @elonmusk.

IKLAN

Dalam temu bual dengan pelawak Joe Ro di podcast The Joe Rogan Experience, Musk kemudian mendedahkan bahawa Instagram membuat orang kelihatan lebih kacak dan lebih bahagia daripada mereka sebenarnya, dan boleh mempunyai kesan negatif.

Dipetik dari Business Insider, Musk berpendapat bahawa melihat orang yang menarik dan gembira di media sosial akan membuat orang berfikir,

“Saya tidak begitu tampan dan saya tidak begitu gembira”

“Apabila sebenarnya, orang yang anda fikir sangat gembira – sebenarnya tidak gembira. Sungguh tertekan, mereka sangat sedih,” kata Musk oleh Business Insider.

2Brian Acton- Bekas pemimpin WhatsApp

Seperti yang dilaporkan oleh Fortune, salah seorang pengasas dan bekas pemimpin WhatsApp, Brian Action, memilih untuk memadamkan akaun Facebooknya berikutan pendedahan skandal kecurian data pengguna Facebook pada 2018 tahun lepas.

Pada masa itu, data pengguna Facebook didakwa digunakan untuk kempen pemilihan Presiden Donald Trump dalam pilihan raya 2016. Bukan sahaja dia berhenti memadamkan akaunnya, Acton juga menyertai pergerakan di media sosial Twitter yang sibuk dengan hashtags #deletefacebook. Dalam akaun Twitter rasminya, Acton mengeluarkan tweet dengan kalimat pendek ‘it’s time #deletefacebook’ melalui akaun @brianaction.

1Steve Wozniak- Salah seorang pengasas Apple, 

Salah satu pengasas Apple, Steve Wozniak, telah meninggalkan Facebook kerana kebimbangan yang semakin meningkat terhadap pencerobohan media sosial milik Mark Zuckerberg dalam mengendalikan maklumat peribadi pengguna.

“Pengguna memberikan setiap detail kehidupan mereka ke Facebook dan … Facebook membuat banyak wang dari iklan ini,” katanya seperti yang dipetik oleh CNBC Today.

“Keuntungannya semua berdasarkan maklumat pengguna, tetapi pengguna tidak memperoleh apa-apa keuntungan.”

Wozniak berkata dia lebih suka membayar Facebook daripada mengeksploitasi maklumat peribadi untuk pengiklanan. Dan dia memuji Apple untuk menghormati privasi orang.

“Apple menjana wang dari produk yang baik, bukan dari anda,” kata Wozniak.