[VIDEO] Merungkai Misteri Pulau Begansar, Pulau Yang Boleh Bergerak Sendiri

981

Indonesia memang terkenal dengan sebagai negara yang mempunya banyak pulau. Hampir semua wilayah mempunyai pulau-pulau. Dari yang tidak bergerak sehinggalah ada pulau yang boleh bergerak. Seriuslah?

Terletak Di Kalimantan Barat

Foto: Dok. Tan Jasmin Slater

Dua pulau kecil bernama Begansar di Kabupaten Kapuas Hulu, Kalimantan Barat. Kedua-dua pulau yang dikelilingi oleh air ini memang bergerak dan terapung di tasik.

Menurutnya, beberapa fakta dari penduduk setempat bahawa pulau ini memang bergerak dan sering memusnahkan alat penangkap ikan dalam bentuk pukat tunda yang dipasang di sekitar tasik dan pulau itu.

IKLAN

Didiami Roh?

Foto: Dok. Tan Jasmin Slater

Masyarakat tempatan yang tinggal di kawasan ini percaya pulai-pulau didiami oleh roh. Ada juga yang mengatakan, di bawah pulau ini terdapat ikan Biawan yang besar yang memindahkan pulau itu.

Setiap pulau adalah lebih kurang 20 x 40 meter. Di atasnya terdapat pokok-pokok yang rendah dan tinggi juga rumput liar tumbuh di situ. Masyarakat kampung telah menyelam di bawah pulau itu untuk menyiasat samada ia bersambung dengan darat tapi ternyata pulau itu benar-benar terapung.

Boleh Menampung Ramai Orang

Foto: Dok. Tan Jasmin Slater

Menariknya, walaupun ia dinaiki oleh ramai orang, pulau itu tidak pernah tenggelam. Keistimewaan ini kemudian menjadi daya tarikan bagi ramai pengunjung dari pelbagai negara. Pulau Begansar kini menjadi lokasi pelancongan, setiap kali musim cuti dan akhir minggu, ramai orang mengunjunginya.

Bergerak Dari Sekitar 8 Pagi Hingga 3 Petang

Foto: Dok. Tan Jasmin Slater

Difahamkan pulau Bagansar mula bergerak sekitar 8 pagi sehingga jam 3 petang. Selain mampu bergerak sendiri, Pulau Begansar juga boleh bergerak dengan ditolak.

Untuk ke Pulau Begansar tidak terlalu sukar. Boleh menggunakan laluan pengangkutan sungai dan darat. Melalui jalan Simpang Nanga Boyan-Nanga Bunut. Apabila mereka ingin memasuki pulau itu, pengunjung perlu membayar tiket masuk sebesar Rp 20 ribu seorang (RM6) .