Menerusi prosiding di Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, proses proses timbang tara (hakam) yang dilantik kedua-dua pihak iaitu Sharnaaz Ahmad dan isterinya, Noor Nabila sekali lagi gagal mencapai kata sepakat.

Mahkamah Lantik Hakam Baru 

Atas keputusan tersebut, mahkamah telah menggugurkan hakam yang diwakili serta menetapkan 27 Februari untuk melantik hakam baru.

IKLAN

Sebagai info, mahkamah menerusi Seksyen 47 (14) dan Seksyen 48 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 mempunyai kuasa melantik dalam kalangan saudara-mara terdekat kedua-dua pihak iaitu dua penimbang tara yang mempunyai maklumat berkaitan isu rumah tangga pemohon dan defendan.

Sudah Tawar Hati Dengan Sharnaaz 

Menurut Nabila, dia terkilan kerana proses tersebut dipanjangkan dan akui sudah tawar hati dengan Sharnaaz. Jelas usahawan ini, kes pergolakan rumahtangga mereka sepatutnya diselesaikan dengan cepat dan tidak perlu dipanjangkan memandangkan mempunyai anak untuk dijaga bersama.

“Sepatutnya perkara ini boleh dipercepatkan jika Sharnaaz melafazkan cerai, tapi disebabkan proses yang berlangsung ini perceraian tidak dapat dibuat.

Saya memang tidak mahu teruskan perkahwinan ini. Sepatutnya kedua-dua belah pihak faham yang kita boleh teruskan kehidupan masing-masing. Dia sudah menjalani kehidupan hampir setahun tanpa isteri, begitu juga dengan saya.

Kami ada anak, jadi tak payah dipanjangkan atau ada pihak terasa hati. Saya rasa lebih baik teruskan kehidupan, berbaik-baik untuk besarkan anak tanpa ada rasa dendam atau marah.

Namun, apa yang membuatkan saya tak faham apabila pihak sana tergamak buat macam ini (memanjangkan kes). Adakah Sharnaaz nak selamatkan perkahwinan tapi apa usaha yang dia buat? Saya memang sudah tawar hati dan tidak nampak sebarang usaha daripada pihaknya untuk kembali bersama saya,” katanya.

Terdahulu, pada 11 September lalu, mahkamah telah memerintahkan satu Jawatankuasa Pendamai (JKP) dibentuk bagi mencari penyelesaian dalam kes tuntutan cerai pasangan ini.

Namun, Sharnaaz terlebih dahulu memfailkan permohonan nusyuz terhadap isterinya itu pada 30 September lalu.

Bagi prosiding JKP Sharnaaz melantik rakan baiknya sebagai wakil manakala Noor Nabila melantik bapa tirinya Abdul Halim Khan.

Sharnaaz dan Nabila telah berkahwin pada 31 Mac 2017 dan dikurniakan seorang anak lelaki, Jebat Jayden yang kini berusia setahun.

IKLAN