Penghujung tahun lepas, nama Mollie Fitzgerald telah menjadi sebutan selepas ditangkap oleh Polis Kansas, Amerika Syarikat. Pelakon yang memegang watak kecil dalam filem Captain America: The First Avenger ini didakwa terlibat dalam pembunuhan terhadap ibu kandung sendiri, Patricia.

Kini beberapa butiran mengenai kes tersebut telah terungkap. Laporan dari Dailymail, memberitahu bahawa pada hari kejadian pada 20 Disember 2019, Mollie Fitzgerald sendiri memanggil polis selepas menikam ibunya.

IKLAN

Saat dia menghubungi pegawai polis, Mollie mengaku bahawa dia menikam ibunya kerana dia mahu mempertahankan dirinya. Patricia Fotzgerald sendiri disahkan mati di tempat kejadian di rumahnya.

Dalam sebuah kenyataan bertulis dari mahkamah yang diperolehi oleh media tempatan The Kansas City Stars, Mollie Fitzgerald masih bertahan atas dasar mempertahankan diri.

“(Mollie Fitzgerald) berkata ibunya terus cuba mengambil pisau untuk membunuhnya, jadi dia terpaksa membunuhnya,” kata kenyataan itu dalam laporan ini.

Pemeriksaan mental

Namun Polis yang menemui fakta yang berpotensi melemahkan kenyataan Mollie. Pegawai perubatan tidak menemui tanda-tanda bahawa ibunya memegang senjata.

Dari autopsi, beberapa lebam yang ditemui pada tubuh Patricia tanda dicekik. Dia juga mengalami kecederaan akibat mempertahankan diri. Pada 14 Januari lalu, hakim memerintahkan supaya wanita ini menjalani pemeriksaan mental.

Dipenjara

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Mollie Fitzgerald ditangkap oleh polis pada hari Selasa, 31 Disember 2019 terhadap pembunuhan ibunya. Ibunya meninggal dunia dengan luka-luka di usia 68 tahun.

Mollie Fitzgerald ditangkap atas tuduhan membunuh dan dipenjara dengan ikat jamin sebanyak US $ 500 ribu.