Pernahkah anda merasa takut atau gusar jika tinggal di bilik hotel seorang diri? Ya, sudah tentu anda pernah mengalami perasaan ini lagi-lagi jika bilik yang dihuni sangat besar.

Selain bimbang sebab tidak ditemani kawan atau takut makhluk halus, anda mungkin merasa ketakutan kerana bilik itu tidak selamat. Manalah tahu, mungkin barang-barang anda akan hilang saat anda meninggalkan bilik untuk keluar.

Seperti yang dilaporkan oleh Entrepreneur, veteran Marin dan bekas ejen CIA (Agensi Risikan Pusat), Drew Dwyer berkongsi 5 petua yang boleh anda lakukan untuk memastikan bilik anda sentiasa selamat. Nak tahu apa?

IKLAN

6Hidupkan radio atau televisyen

Foto: Pinterest

Sebagai langkah berjaga-jaga, hidupkan radio atau televisyen dengan kadar bunyi yang rendah sepanjang tempoh penginapan.

Harus dipasangkan ketika berada di dalam bilik, atau tidak. Bunyi dari TV atau radio akan menghalang suara anda didengari oleh seseorang yang sedang cuba menghendap masuk bilik anda.

5Bawa Penggera Gerakan/ Motion Alarm

Bawa penggera gerakan yang boleh diletakkan di sekitar pintu. Ia boleh dibeli dengan harga yang murah secara dalam talian dan boleh didapati di kebanyakkan kedai elektronik.

4Jangan Pilih Bilik Paling Bawah Atau Paling Atas

Menurut Dwyer, tingkat bawah hotel dianggap kawasan paling mudah untuk diakses oleh penceroboh. Manakala bilik di tingkat teratas pula selalunya agak sukar untuk menyelamatkan diri sekiranya berlaku kecemasan. Jadi pilihlah bilik yang berada di pertengahan.

Gunakan tanda “Do Not Disturb

Kaedah ini mungkin dianggap tidak terlalu selesa untuk sesetengah orang. Walau bagaimanapun, bagi anda yang bimbang bilik anda diceroboh orang yang tidak dikenali atau takut kehilangan sesuatu, tips ini akan sangat berguna.

Sentiasa gunakan tanda “Do Not Disturb” atau “Jangan Ganggu”, sama ada anda berada di dalam bilik atau tidak.

3Pastikan Tutup Tingkap Dengan Langsir

Di samping itu, sentiasa tutup tingkap anda dengan langsir supaya orang tidak dapat melihat secara langsung bilik hotel anda.

IKLAN

2Hidupkan Lampu Sepanjang Hari

Hidupkan lampu bilik sepanjang hari walaupun anda tidak berada di dalam bilik. Cara ini mungkin tidak menjimatkan elektrik dan tidak mesra alam. Tetapi dengan menghidupkan lampu bilik, anda memberi petunjuk kepada orang lain bahawa bilik itu ada penghuninya. Jadi, tidak mungkin ada yang berani untuk cuba pecah masuk.

Jangan lupa untuk menyimpan lampu suluh di sekitar katil. Letakkan lampu suluh di tempat yang mudah untuk dicapai, jadi anda tidak mempunyai masalah jika mahu menggunakannya apabila diperlukan.

1Sediakan Beg Kecil

Sebagai langkah terakhir, sediakan beg kecil yang mengandungi barang-barang penting. Bermula dari kad pengenalan sehinggalah dokumen peribadi seperti pasport, kad bank, dan telefon bimbit. Juga ubat-ubatan (jika anda mempunyai ubat-ubatan yang mesti dimakan mengikut arahan doktor), dan sebagainya. Apabila sesuatu berlaku yang diingini, tak perlu fikir panjang “ambil dan lari”.

Bagaimana, tip dari Dwyer ini sangat mudah bukan? Jangan lupa untuk mempraktikkannya.