Adakah anda tergolong sebagai seorang penggemar memakai earphone apabila mendengar muzik? Kalau ya, yang mana satu pilihan anda, earphone, headphone, headset, atau earbuds? Adakah anda tahu perbezaannya?

Earphone, headphone, headset, atau earbuds istilah yang biasa kita dengar. Tetapi kadang-kadang masih ada orang yang tidak dapat membezakan peranti-peranti ini, yang penting mereka dapat mendengar muzik dengan selesa.

Namun kadang-kala si pemakai akan keliru untuk menyebutnya jadi mungkin lebih baik untuk memahami perbezaan aksesori audio ini.

IKLAN

Headphone

Zac Efron, Foto: Dailymail

Mendengar istilah headphone sudah dapat membayangkan bagaimana rupanya. Dia sangat tipikal. Mempunyai dua speaker mini untuk diletakkan di telinga kanan dan kiri. Kedua-dua speaker mini ini disambungkan ke bahan plastik atau kepingan aluminium untuk sokongan yang diletakkan di atas kepala.

Kedua-dua speaker mini ini juga menutupi semua bahagian telinga, supaya dapat mendengar kualiti bunyi yang baik. Headphone direka untuk menghasilkan bunyi yang terbaik dan mengurangkan bunyi bising di luar. Oleh itu, penyerap bunyi juga termasuk dalam dua speaker mini.

Untuk menyambung ke peranti telefon pintar atau komputer riba, headphone biasanya menggunakan port jack audio 3.5 mm, atau sesetengah menggunakan Bluetooth untuk sambungan wireless.

Headset

Peranti audio ini boleh dikatakan sama dengan headphone. Persamaannya, terletak dalam bentuk yang sama menggunakan reka bentuk dengan dua speaker mini yang disambungkan ke cangkuk yang terletak di atas kepala pengguna.

Perbezaannya terletak pada fungsi tambahan. Jika headphone hanya berfungsi mendengar bunyi atau muzik, headset juga boleh digunakan untuk berkomunikasi, kerana ia mempunyai mikrofon.

Mikrofon boleh berfungsi untuk berkomunikasi untuk panggilan video, wawancara dalam talian, Skype, atau rakaman suara. Jadi, alat dengar boleh digunakan pada komputer riba atau komputer, bukan pada telefon pintar.

Sebabnya, headset mempunyai dua port, satu audio 3.5 mm, dan sebuah port untuk mikrofon. Biasanya headset sangat popular di kalangan gamers. Jadi dia boleh memberi ulasan mengenai permainan atau berkomunikasi dengan rakan sepasukan.

Earphone

Bella Hadid, Foto: www.vogue.com

Peranti ini mempunyai reka bentuk yang lebih kecil daripada headphone atau headset. Terutama untuk saiz speaker. Jika headphone atau headset menutupi semua atau sebahagian daripada telinga,  earphone ini hanya meliputi lubang telinga sahaja.

Earphone selalunya merupakan aksesori tambahan apabila membeli telefon pintar.
Kini, earphone terus berkembang, bukan sahaja menggunakan kabel dan bicu audio 3.5 mm, tetapi kini ia menyokong wireless dengan teknologi Bluetooth dan TWS (True Wireless Stereo).

Walaupun saiznya kecil, earphone disokong oleh lubang mikrofon untuk berkomunikasi. Suara yang dihasilkan tidak sebaik headset. Di samping itu, earphone berwayar dan wireless biasanya dilengkapi dengan butang naik turun ke bawah, serta butang multifungsi untuk mengambil panggilan telefon juga untuk mengawal pemain muzik.

IKLAN

Earbuds

Neymar, Foto: Reuters

Earbuds adalah peranti earphone yang direka untuk dimasukkan ke dalam lubang telinga. Dalam penggunaan yang agak lama, peranti ini boleh membuat telinga anda sakit, kerana badan plastik earbuds secara langsung bersentuhan dengan kulit.

Bentuknya seakan-akan seperti¬† ‘ditindik’ ke telinga. Kelebihan reka bentuk ini ialah ia lebih mencengkam ke telinga dan tidah mudah jatuh. Berbeza dengan fon telinga yang lebih mesra dengan telinga kerana bentuknya tidak menindik.

Seiring dengan perkembangan teknologi, model ini berkembang menjadi peranti yang lebih canggih kerana ia tidak lagi menggunakan kabel. Earbuds wireless kini banyak ditemui di pasaran, seperti Apple AirPods dan Samsung Galaxy Buds.

Itu dia perbezaan antara earphone, headphone, headset, dan earbuds. Mudah-mudahan dengan penjelasan ini dapat memberi kefahaman dan tidak keliru untuk membezakan peranti di atas.

Tetapi perlu diingat, penggunaan alat ini mesti digunakan dengan betul. Jangan dengar bunyi terlalu kuat untuk masa yang lama. Ia mungkin mengganggu kesihatan pendengaran anda.