Seperti yang dimaklumkan sebelum ini, pihak Mufti Wilayah Persekutuan akan memberi kenyataan lanjut berkenaan kontroversi melibatkan usahawan selebriti, Nur Sajat Kamaruzzaman atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzaman selepas memakai pakaian perempuan di kota suci Mekah.

Terdahulu, usahawan ini mendakwa dirinya merupakan seorang khunsa namun disangkal oleh beberapa pihak selepas mendakwa dia tidak mempunyai bukti yang sah mengenai jantinanya.

IKLAN

Tidak Terlibat Dalam Pengesahan Identiti 

Ekoran itu, sebentar tadi Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri memuat naik satu peringatan kepadanya serta seluruh umat Islam. Titip Dr Zulkifli, dia menegaskan bahawa Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan (PMWP) tidak pernah terlibat dalam pengesahan identiti jantina Sajat yang diuruskan oleh pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) pada tahun 2018 selain mendedahkan isu pengesahan jantina melibatkan pakar perubatan, ianya berada di bawah urusan pihak JAKIM.

Harap Sajat Berubah 

Dalam kenyataannya itu juga, Dr Zulkifli sempat menitikan beberapa pesanan buat Sajat agar kembali kepada pangkal jalan dan mengambil peluang untuk bertaubat apatah lagi masih berada di sana hingga Jumaat ini.

“Sementara saudara Muhammad Sajjad berada di Tanah Suci Mekah dan Madinah, saya syorkan agar zahirkan diri sebagai seorang lelaki dan beribadatlah kepada Allah dengan sungguh-sungguh disamping mengisi masa dengan acara-acara ibadat”- tulisnya di Facebook.

Harapan mufti ini, dia mendoakan agar Sajat dikurniakan hidayah selain menjadikan umrah kali ini sebagai satu titik perubahan dalam kehidupannya.