Joaquin Phoenix Dinobatkan Sebagai Aktor Terbaik di BAFTA 2020. Ucapannya Undang Kontroversi!

1.4K

Pelakon filem Joker, Joaquin Phoenix kembali memenangi trofi di British Academy Film Awards (BAFTA) 2020.

Pelakon yang dikenali lantang bersuara sebagai aktivis sosial berjaya mendapatkan trofi dengan kategori pelakon terbaik. Nama beliau sekali lagi mencuri perhatian apabila dia memberi ucapan pendek di atas pentas.

Menurut laporan dari BBC, Joaquin menegur bahawa tidak ada kepelbagaian antara pelakon dan pembikin filem. Bukan itu sahaja, beliau juga menggesa industri filem untuk membongkar sistem penindasan. Baca apa isi ucapannya!

IKLAN

Kekurangan Kepelbagaian

Menjadi pelakon terbaik di Anugerah BAFTA 2020 membuatkan beliau merasa bahagia dan dihormati. Ini kerana berkat lakonan luar biasa ketika Joaquin memainkan watak Joker dalam filem yang ditayangkan pada tahun 2019 lalu.

Selain itu Joaquin juga mengkritik anugerah British itu kerana terdapatnya kekurangan kepelbagaian di kalangan pencalonan Anugerah BAFTA.

“Aku merasa keliru kerana begitu ramai rakan artis seperjuangan yang layak tidak mempunyai keistimewaan yang sama seperti aku. Aku fikir kita mengirim pesan yang sangat jelas kepada orang-orang ‘kulit berwarna’ (kaum lain) sehingga kalian tidak diterima di sini,” ujar Joaquin.

Adalah diketahui bahawa pencalonan untuk pelakon terbaik BAFTA Awards dipenuhi oleh Jonathan Pryce, Adam Driver, Leonardo DiCaprio dan Taron Egerton. Joaquin juga mengatakan bahawa masalah kekurangan kepelbagaian tidak boleh dibiarkan walaupun beliau menyokong keputusan jawatankuasa anugerah berprestij itu.

Mengkritik Adanya Rasisme

Sebelum ini, majlis penyampaian anugerah yang diadakan di Royal Albert Hall, London itu telah mencetuskan kontroversi apabila didapati hanya terdiri dari ‘orang putih’ yang dicalonkan dalam empat kategori pelakon filem.

Pelakon berusia 45 tahun itu juga menambah dia percaya kebanyakkan artis tidak mengharapkan hadiah dari trofi yang diperolehi. Hal ini disampaikan di hadapan Putera William dan Kate Middleton yang hadir mewakili anggota Kerajaan Inggeris.

Joaquin berharapa semua anak seni harus mendapatkan keistimewaan yang sama.

“Aku fikir itu adalah mesej yang kita hantar kepada orang yang banyak menyumbang kepada media dan industri. Aku tak berfikir setiap orang menginginkan penghargaan dan layanan istimewa, meskipun itulah yang kita berikan setiap tahun. Meraka hanya mahu diiktiraf, dihargai dan dihormati kerana kerja mereka.” kata Joaquin Phoenix.

Joaquin juga menasihati para tetamu undangan untuk memahami makna sistem perkauman.

Oleh kerana ucapan yang disampaikannya sebagai sangat kuat, beberapa penggiat industri filem memberi penghargaan kepada Phoenix.

IKLAN