Susulan dari tindakan usahawan kosmetik popular Nur Sajat dan rakan-rakannya yang didakwa mencemarkan agama Islam dengan berpakaian wanita ketika menunaikan umrah, ramai yang berang dan terkilan dengannya.

Zul Yahya Terkilan Dengan Nur Sajat 

Ini termasuklah pelakon dan pelawak Zul Yahya yang meluahkan rasa kecewanya terhadap Nur Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman. Menurut Zul, insiden yang berlaku itu cukup memalukan apatah lagi turut melibatkan nama negara di mata dunia. Malah Zul turut membandingkan Sajat dengan seorang lagi usahawan sensasi, Safiey Ilias yang dilihatnya jauh lebih baik dan masih menjaga kesucian Mekah.

IKLAN

“Saya ramai kawan mak nyah tapi tak seteruk dan sebodoh ini. Nasihat saya kepada golongan ini kalau nak menunaikan umrah atau beribadah kena tengok asal-usul, ikut hukum jangan main redah.

“Cukup-cukuplah memalukan orang Malaysia, mencemarkan tempat suci. Menggigil aku tengok! Saya sedih dengan perkara ini seolah-olah agama saya dihina,”

Ajak Boikot Produk Sajat 

Dalam perkongsiannya itu juga, Zul turut mengajak pengikutnya untuk memboikot produk keluaran Sajat namun menegaskan tindakan tersebut adalah sebagai satu pengajaran buatnya untuk kembali ke fitrah asal.

“Salah satu cara, kepada semua peminat Sajat, kalau boleh kita boikot produk Sajat!

Bukan nak sekat rezeki tapi bagi pengajaran. Kita sayangkan dia jadi kita ambil tindakan supaya tak tersasar lagi jauh.

Aku tak pernah jumpa kau walaupun suatu ketika dahulu lagi popular daripada kau. Jangan sampai aku jumpa kau! Aku tak akan pukul kau sebab sekarang tengah islahkan diri, aku tak akan maki tetapi ajak kau untuk berfikir ,”

Sejak dimuatnaik Ahad lalu, video tersebut telah ditonton oleh hampir 2 juta pengguna serta dikongsi lebih 17,000 kali di laman Facebook. Dalam perkembangan lain, rombongan Sajat dilaporkan akan kembali ke tanah air pada Jumaat ini.