Satu lagi naskhah Joko Anwar berjaya kami tonton selepas kali terakhir menonton Gundala yang juga hasil arahannya. Tatkala melihat pada nama pengarah nya, terdetik dalam hati kami untuk meletakkan satu harapan yang tinggi dalam filem Perempuan Tanah Jahanam.

Garapan Yang Baik 

Biarpun pada permulaan filem ini agak meleret namun kami menyukainya kerana garapan antara debaran dan pengenalan watak-watak utama dirancang dengan baik  dan sedikit sebanyak tidaklah membosankan. Malah elemen seram yang pada mulanya kami beranggapan hanya mimpi semata-mata ternyata meleset kerana ianya merupakan insiden sebenar yang terjadi.

IKLAN

Malah faktor meletakkan wayang kulit sebagai salah satu alat mistik dan pendedahan sisi ‘gelap’ alat traditional ini berjaya menjadikannya sebagai tunjang filem yang begitu menyeramkan. Sedikit spoiler disini, buat anda yang tertanya dalam filem ini wayang kulit tersebut diperbuat daripada kulit manusia dan ianya turut ditunjukkan dalam jalan cerita Perempuan Tanah Jahanam. Kami turut menyukai sinematografi nya yang sesuai dengan tema filem sebagai naskhah seram thriller.

Terlalu ‘Try Hard’? 

Namun begitu, ada beberapa kekurangan yang dapat dilihat. Salah satunya Joko dilihat seperti terlalu mencuba menyaingi filem hits nya terdahulu, Pengabdi Setan. Akan tetapi tidak dapat dinafikan Joko merupakan salah seorang pengarah filem Indonesia yang cukup kami kagumi.

Selain itu, pengenalan watak seram oleh 3 kanak-kanak perempuan yang terlalu singkat seolah-olah ‘memotong’ perasaan khusyuk kami untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kisah sebenar yang terjadi. Apa pun, Perempuan Tanah Jahanam mampu membuatkan anda mencubit diri sendiri setelah menonton beberapa babak filem ini. Wajib tonton!

Sinopsis Perempuan Tanah Jahanam 

Mengisahkan mengenai seorang gadis muda bernama Maya yang terselamat daripada percubaan dibunuh di bandar dan membuat keputusan untuk ke kampung halamannya selepas mendapat tahu dia mewarisi sebuah rumah di sana.Bersama rakannya Dini, tanpa disedari sebenarnya penduduk kampung sudah lama ingin membunuhnya demi menghentikan sumpahan yang mengganggu kampung mereka selama bertahun-tahun.

Dia menyedari bahawa dia kini perlu berjuang untuk meneruskan hidup disamping merungkai masa silamnya yang rumit dengan lebih mendalam. Perempuan Tanah Pawagam akan mulai menghantui  pawagam TGV  berdekatan anda bermula 6 Februari 2020.