Sejak diperkenalkan Proton X70 pada hujung 2018, model terbaharu ini mendapat sambutan yang cukup menggalakkan apatah lagi ianya merupakan SUV pertama keluaran Proton.

Berkenan Memiliki Proton X70

Turut tertarik dengan model ini, adinda kepada Sultan Selangor iaitu YAM Tengku Sulaiman Shah AlHaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abd Aziz Shah AlHaj berkenan untuk memiliki sebuah model ini namun ianya telah diminta dipersiapkan dengan sebuah tempatan khas dengan ciri-ciri elegan yang diinginkan oleh baginda.

IKLAN

Direka Khas 

Tidak seperti model X70 yang lain, untuk versi Tengku Sulaiman telah diberikan warna biru istimewa selain turut diberikan sentuhan kemasan berwarna kelabu berkilat pada bampar hadapan dan juga bahagian bawah kesemua pintu kini telah disalut dengan krom.Manakala set rim 19-inci asalnya juga telah ditukar dengan set baharu yang mempunyai corak jejari berlainan serta dilengkapi penutup tengah dengan logo ‘kepala harimau’ Proton bersama latar belakang biru.

Bagi bahagian dalaman pula, kesemua panel plastik berwarna aloi telah ditukarkan pada kemasan seakan kayu selain kedua-dua penumpang belakang diberikan meja kecil yang boleh dilipat bersama skrin infotainmen individu di atasnya.

Terdahulu, Tengku Sulaiman turut memiliki sebuah model generasi baharu Perdana yang turut diberikan sentuhan khas mengikut permintaan baginda.