Pakar-pakar dari Michigan State University, Amerika Syarikat telah membuat satu kajian yang agak luar biasa. Kajian yang diketuai oleh Profesor David Wartinger menghasilkan fakta yang menarik bahawa penghidap batu karang sangat dinasihatkan untuk menaiki roller coaster untuk sembuh.

Penyakit batu karang (kidney stone) adalah masalah kesihatan yang lazim terjadi di kalangan lelaki.

Ubat batu karang yang paling berkesan sememangnya agak sukar ditemui. Oleh itu, segala langkah pencegahan patut diambil dari awal lagi seperti mengenali tanda-tanda batu karang jika ia mula menyerang seseorang.

IKLAN

Naik Roller Coaster Mampu Sembuhkan Penyakit Batu Karang?

Ini bukan bermakna bahawa hanya dengan menaiki roller coaster sekali, kita dapat menyembuhkan masalah batu ginjal secara langsung, tetapi jika rajin naik roller coaster secara berkala, badan secara semulajadi akan mendorong batu karang keluar dari saluran kencing yang pastinya akan menyembuhkan penyakit.

Idea Dari Pesakit Sedang Bercuti

Menurut BBC, pemenang hadiah Nobel 2018 itu mendapat idea yang menarik ini apabila salah seorang pesakitnya sedang bercuti di Walt Disney World. 

Pada masa itu, pesakit itu mendakwa bahawa batu ginjal yang dia telah derita telah keluar sendiri selepas menaiki roller coaster. Tertarik dengan ini, Prof. Wartinger kemudian menjalankan eksperimen yang berkaitan dengan ini, tetapi dengan menggunakan simulasi menggunakan model silikon.

Model ini dibuat semirip yang mungkin dengan keadaan pesakit yang terjejas oleh batu ginjal yang kemudian dikondisikan seolah-olah dia menunggang roller coaster.

Hasil kajian ini, 64 peratus batu karang boleh keluar sendiri setelah model silikon ini dinaikkan pada roller coaster.

“Nampaknya menaikil roller coaster secara teratur dapat membantu pesakit batu ginjal supaya batu-batu ini keluar dari badan mereka secara semula jadi. Di samping itu, rasa sakit di buah pinggang juga boleh dikurangkan, “kata Prof. Wartinger dipetik dalam jurnal berjudul American Osteopathic Association.

Melihat fakta ini, penghidap batu ginjal seolah-olah boleh mula melakukan kebiasaan menaiki roller coaster untuk membantu penyembuhan.