Siapa saja di dunia ini yang tak mahu berkahwin dan dapat anak? Cuma belum bertemu jodoh, jadi hasrat tak kesampaian. Mendirikan rumah tangga dengan orang yang dikasihi, dan melihat anak-anak membesar depan mata pasti memberikan kebahagiaan sendiri.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini sebuah kajian mendedahkan bahawa mengembara atau Travel sebenarnya boleh membuat kita lebih bahagia daripada berkahwin. Betul ke?

Dilaporkan oleh Brightside, menurut kajian yang dilakukan oleh Booking.com, sebuah laman sesawang untuk buat tempahan hotel, ada beberapa hal ketika traveling yang ternyata memberikan kebahagiaan yang lebih besar daripada sebuah perkahwinan.

IKLAN

77 peratus responden mengatakan bahawa ‘traveling’ boleh menjadikan mereka lebih bahagia

Booking.com menemubual lebih daripada 17 ribu orang dari 17 negara yang berbeza untuk mengadakan tinjauan pendapat dengan bertema kebahagiaan. Ternyata dalam kajian itu, pasukan Booking.com mendapati bahawa terdapat beberapa perkara yang diperoleh ketika melakukan traveling.

Sebagai contoh, kira-kira 77 peratus responden mengatakan bahawa traveling boleh menjadikan mereka lebih bahagia daripada hal-hal yang lain. Kemudian, selain merancang percutian, rata-rata responden berasa lebih bersemangat walaupun mereka hanya melihat peta dan memilih tempat yang mereka mahu untuk lawati.

Menariknya, sebanyak 49 peratus responden berkata mereka berasa lebih bahagia apabila merancang percutian berbanding dengan apa yang mereka rasa pada hari perkahwinan.

Selain itu, 45 peratus responden menyatakan bahawa dorongan emosi yang mereka terima ketika traveling lebih besar dari apa yang mereka rasakan ketika berkahwin.

Kemudian, kira-kira 29 peratus peserta berkata traveling membuat mereka lebih bahagia daripada menjadi ibu bapa.

Ini kerana semasa traveling badan melepaskan endorphins dan oxytocin. Kedua-dua hormon ini bertanggungjawab untuk mencetuskan perasaan bahagia. Dengan keputusan ini, penyelidik juga menyimpulkan bahawa traveling adalah rahsia di sebalik kebahagiaan sejati.

Traveling Lebih Bahagia Dari Suka Membeli Belah

Kredit Foto: Flight Network

Dalam kajian yang sama, Booking.com juga mendapati fakta yang menarik bahawa kira-kira 70 peratus responden berkata traveling dapat memberikan kebahagiaan daripada membeli-belah. Bukan itu sahaja, traveling sebenarnya juga baik untuk kesihatan mental.

Bagaimana dengan anda? Setuju dengan hasil penyelidikan di atas?