Acara anugerah yang ditunggu oleh semua pembuat filem di dunia, Oscar 2020, sedang berlangsung di Dolby Theatre, Hollywood, Los Angeles. Senarai pemenang masih diumumkan. Salah satu kategori yang telah diumumkan adalah Best Original Screenplay. (Lakon Layar Terbaik)

Lakon Layar Terbaik

Pencalonan ini dibacakan oleh Keanu Reeves dan ibunya, di mana filem dari Korea Selatan berjudul “Parasite” mengejutkan penonton kerana membawa pulang trofi kemenangan.

Dengan ini, filem yang diarahkan oleh Bong Joon Ho berjaya menewaskan beberapa pesaing hebat seperti . Cuma menyebutnya “Marriage Story”, “Knives Out”, “1917”, hingga “Once Upon a Time in Hollywood”.

IKLAN

Berita ini turut dikongsikan di laman twiter rasmi The Academy sebentar tadi.

Semasa memberikan ucapan kemenangan, Bong Joon Ho sebagai pengarah meluahkan rasa sangat bangga dapat membawa nama Asia, terutama Korea Selatan, di kancah perfileman dunia. “Terima kasih, inilah kehormatan terbesar,” kata Bong Joon Ho.

Filem Antarabangsa Terbaik Oscar 2020

Selain Best Original Screenplay, filem yang dibintangi oleh Choi Woo Shik dan Lee Sun Kyun itu turut muncul juara dalam kategori utama Filem Antarabangsa Terbaik (Best International Feature Film). Parasite menewaskan calon-calon yang lain seperti, Corpus Christi (Jan Komasa), Honeyland (Tamara Kotevska, Ljubo Stefanov), Les Miserables (Ladj Ly), Pain and Glory (Pedro Almodovar).