Semak 10 Pantai di Asia Tenggara Paling Bahaya Untuk Dikunjungi, Lagi-lagi Backpackers

Mesti Baca

‘Tokti’ Pun Puji! Peminat Kagum Hannah Delisha Miliki Suara Merdu

Belum pun 'habis' memperkatakan mengenai perkahwinannya, pelakon Hannah Delishah sekali lagi mencuri perhatian peminat menerusi sebuah video 'teaser' yang...

“Memondan Lah Sangat!” – Diva AA Perli Usahawan Sensasi Popular?

Pengacara terkenal, Azwan Hj Ali atau lebih dikenali sebagai Diva AA sememangnya dikenali ramai kerana kelantangannya bersuara dan menegur...

“Iya Betul” – Sari Yanti Akui Sedang Hamil Anak Kelima

Pelakon Sari Yanti menerusi laman Insta-story mengesahkan bahawa dirinya kini sedang hamil selepas diajukan soalan oleh salah seorang pengikutnya. Hamil...

Memang tidak boleh dinafikan, pantai antara lokasi paling digemari para pelancong yang mahu bercuti. Siapa yang tidak suka bercuti di pantai? Tak kira samaada musim panas atau hujan, kawasan persisiran pantai tetap dipenuhi ramai pengunjung. Walaubagaimanapun, tidak semua pantai selamat untuk dikunjungi.

Terdapat kira-kira 10 pantai di Asia Tenggara, ini disenaraikan kurang selamat. Laman Perjalanan Global The Travel baru-baru ini mengeluarkan senarai 10 pantai berbahaya di Asia Tenggara atas pelbagai sebab.

Salah satunya adalah di Malaysia, iaitu Pulau Sipadan di Bali. Bahkan, pantai ini sudah cukup popular di kalangan pelancong domestik dan luar negara.

Berikut adalah senarai 10 pantai yang dianggap paling berbahaya di Asia Tenggara pada tahun 2020, ini adalah sebab mengapa ia dipanggil berbahaya.

Pantai Kuta, Indonesia

via Buscar Foto

Pantai Kuta di Bali adalah salah satu daripada 10 pantai di Asia Tenggara yang terdapat dalam senarai berbahaya. Bahaya ini tidak disebabkan oleh sebab-sebab keselamatan, tetapi disebabkan kesesakan melampau dan sisa sampah yang menjadikan pantai ini kotor semasa musim hujan. Malah ia akan membahayakan para pengunjung yang mahu berenang di pantai ini.

Menurut The Travel, Pantai Kuta adalah pantai paling kotor di Bali. Jika ia tidak ditangani secara khusus oleh kerajaan, kemungkinan besar pantai ini akan dijadikan tapak pelupusan sampah.

Pantai Sipadan, Malaysia

via Wikisabah

Pantai Sipadan di Sabah, dikatakan sebagai pantai yang paling bahaya di Malaysia. Rata-rata pengunjung dapat lihat pemandangan di pantai ini dengan sekumpulan polis Malaysia membuat rondaan.

Itu kerana pantai ini sering menjadi lokasi penculikan. Selalunya, terdapat banyak negara yang mengeluarkan amaran perjalanan ke pantai ini.

Pantai Andaman, Pulau Sentinel

via Ara Llegim

Nama Andaman Beach di Pulau Sentinel mungkin tidak terlalu popular untuk pelancong. Walaupun terletak di rantau Asia Tenggara, Pulau Sentinel terletak berhampiran dengan Myanmar. Pantai ini sebenarnya agak cantik, tetapi namanya ditakuti gara-gara serangkaian laporan ‘orang hilang’ yang melibatkan penduduk tempatan.

Salah satu yang paling popular ialah berita mengenai kehilangan pelancong Amerika Syarikat yang berumur 27 tahun, selepas cuba menjalin hubungan dengan puak-puak di Pantai Andaman. Penduduk Kepulauan Andaman dipercayai masih begitu primitif bahawa mereka tertutup kepada dunia luar.

Koh Rong Beach, Kemboja

via The Independent

Menurut Khmer Times, “Kekerasan bersembunyi di pulau ini”, dan ini benar. Rantau ini mengalami peningkatan jenayah. Orang asing diserang penduduk tempatan, rompakan di hotel, dan kecurian di siang hari. Dilaporkan pada Oktober 2019, mayat seorang backpaker dari British yang hilang ditemui oleh pihak berkuasa dan siasatan lanjut telah dijalankan.

Pantai Muara, Brunei Darussalam: Kemalangan Serius

via YouTube

Satu lagi pantai yang berbahaya terletak di Brunei. Pantai Muara terkenal dengan kecantikannya, tetapi beberapa kemalangan berturut-turut telah berlaku di sini. Kejadian termasuk kemalangan jet ski, kes lemas, dan kemalangan kapal. Walaubagaimanapun, pantai ini bagus untuk berkhelah dan juga salah satu destinasi santai utama di Brunei Darussalam.

Pantai Jomtien, Thailand

via Bangkok Post

Pantai ini benar-benar berbahaya, menurut ulasan TripAdvisor. Rupa-rupanya, ada yang mengatakan pantai ini seolah-olah mendapat sumpahan maut. Pelbagai kes penemuan mayat wanita dilaporkan hanya beberapa bulan yang lalu. Kemudian pelancong British juga “tidak sengaja” jatuh dari balkoni sebuah kondominium berhampiran, dan berpuluh-puluh penyu laut mati yang hanyut ke pantai.

Pantai Tungku, Brunei Darussalam

via YouTube

Pantai Tungku adalah satu lagi lokasi pelancongan yang mengecewakan dan hanya mendapat bintang 3/5 di TripAdvisor. “Pantai yang paling menjijikkan” telah dinyatakan oleh pengulas, dan hanya boleh diakses jika anda mendaftar masuk ke resort tempatan. Dan sampah bertimbun di sana.

Pantai Koh Tao, Thailand

via Daily Mail

The Travel memanggilnya “Pulau Kematian” kerana ada sebab tertentu. Laman itu juga menyebut bahawa pelancong diberi amaran untuk tidak melawat pulau itu. Kerana terdapat 11 kejadian yang mengerikan yang melibatkan orang asing yang berakhir dengan kematian. Penjenayah kelihatan menyasarkan backpacker dan pelancong berpasangan.

Koh Samui, Thailand

Insiden di pantai ini berakhir dengan kematian. The Travel mengingatkan kepada sesiapa yang mahu berkunjung ke Koh Samui untuk tidak bersendirian, dan mesti dalam berkumpulan dengan 10 atau lebih orang.

Sebabnya adalah insiden yang melibatkan orang asing semakin meningkat seperti pergaduhan yang berleluasa.

Pantai Ha Tinh, Vietnam

Bencana kehidupan laut pada 2016 memberi kesan kepada penduduk tempatan sehingga ramai yang menganggur dan telah menjejaskan perniagaan tempatan di kawasan sekitarnya.

Pantai Ha Tinh, Vietnam juga merupakan salah satu kawasan paling teruk dilanda pencemaran. Pantai ini menurut The Travel, pada dasarnya merupakan pantai beracun apabila ikan mati terkumpul di dalam pasir (hampir 2 tan ikan terkandas pada 2019).

Terkini

Eddie Murphy Kongsi Kisah Mengenai Diskriminasi Kaum Sepanjang Kariernya

Bintang The Nutty Professor, yang pernah menerima beberapa anugerah utama ini menegaskan bahawa menjadi orang kulit hitam di Hollywood...

Artikel Berkaitan