Produk Apple memang dikenali dengan harga mahal, termasuk iPhone. Termasuklah model terbaru dengan iPhone XR dan iPhone 11, walaubagaimanapun ia dianggap murah dikalangan penggemar iPhone.

Namun, mungkin dalam masa terdekat ini, bakal muncul model iPhone baru yang dijual pada harga murah. Dikhabarkan, Apple sedang menyiapkan iPhone SE 2, atau mungkin namanya adalah iPhone 9, yang akan dimasukkan dalam kategori smart budget.

Harga ‘iPhone SE 2′ Sekitar RM1,200?

Menurut laporan Fast Company, harga iPhone SE 2 akan dijual pada harga 399 dolar AS atau sekitar RM1,200. Walaupun masih agak mahal daripada telefon pintar bajet yang lain, tetapi sudah tentu angka ini jauh lebih murah daripada iPhone XR atau iPhone 11.

IKLAN

IPhone SE 2 dilaporkan dalam peringkat akhir pengeluaran dan dijadualkan diumumkan secara rasminya pada bulan Mac. Walau bagaimanapun, belum diketahui sama ada iPhone murah ini akan dijual di Malaysia atau tidak.

Via Sarah Tew/CNET

Seperti mana yang kita ketahui, IPhone ini adalah penerus kepada iPhone SE, yang dikeluarkan pada tahun 2016 lalu.

Untuk spesifikasi dan reka bentuk iPhone SE 2, seperti yang telah dibocorkan, ia akan sama dengan iPhone 8. Ada ura-ura mengatakan iPhone SE 2 menggunakan skrin 4.7 inci dan disokong oleh pemproses Bionic A13.

Kehadiran iPhone kos rendah akan menjadi senjata Apple untuk menawan semula pasaran telefon pintar di China dan India yang telah menurun kerana ia bersaing dengan vendor telefon bimbit lain.