Pengawal Selia Penerbangan Direktorat Jeneral Penerbangan Awam India (DGCA) mengarahkan pemilihan penumpang dari empat negara: Nepal, Vietnam, Indonesia dan Malaysia, sebagai sebahagian daripada usaha untuk mencegah penyebaran virus korona.

DGCA dipetik dari agensi berita India, Press Trust of India Ltd., (PTI), sebelum ini telah menghantar risalah pesanan ke lapangan terbang utama di India untuk mengawasi dan menyaringi penumpang dari 10 negara yang memasuki India.

DGCA menyatakan bahawa terdapat penumpang yang membuat penerbangan dari China, Hong Kong, Jepun, Korea Selatan, Thailand, dan Singapura memasuki India selepas wabak virus korona atau Novel Coronavirus 2019 (CONVID 19). Kerajaan India juga melaporkan terdapat kes jangkitan di negaranya.

IKLAN

Dalam pengumuman yang dikeluarkan pada hari Ahad (23/2), DGCA berkata ia telah memutuskan untuk memperluaskan pemeriksaan sejagat bagi semua penumpang yang tiba melalui penerbangan dari Nepal, Indonesia, Vietnam dan Malaysia.

Dipetik dari The Week, lapangan terbang Mumbai pada hari Sabtu (22/2) berkata ia telah menyaring penumpang yang tiba dari Malaysia, Indonesia, Vietnam dan Nepal yang berkaitan dengan virus korona sesuai dengan arahan kerajaan pusat.

Warga negara India yang dievakuasi dari Wuhan akibat virus corona berada di dalam bus saat tiba Lapangan Terbang Antarabangsa Indira Gandhi di New Delhi, India, 2 Februari 2020. REUTERS/Anushree Fadnavis

Lapangan Terbang Antarabangsa Mumbai Ltd (MIAL), sebuah syarikat usaha sama yang menguruskan dan mengendalikan lapangan terbang bandar, berkata ia juga menyaring penumpang dari China, Honk Kong, Singapura, Thailand dan Korea Selatan.