Permintaan untuk tablet Apple, iPad baru-baru ini melonjak secara mendadak di China gara-gara wabak virus korona seperti yang dilaporkan oleh UberGizmo.

Namun menurut pelbagai berita yang beredar, banyak kilang dan pejabat di China telah ditutup sementara kerana arahan dari pihak kerajaan susulan wabak virus korona.

Rupa-rupanya, sejak penutupan banyak pejabat dan perniagaan di China, pekerja telah diminta untuk bekerja dari rumah supaya perniagaan tidak berhenti.

IKLAN

Sekarang, untuk bekerja di rumah, penduduk di China memerlukan peranti yang sesuai, jadi permintaan untuk tablet seperti iPad naik dengan cepat.

Menurut laporan yang sama, iPad adalah peranti paling ideal untuk pekerja dan pelajar untuk terus produktif walaupun di rumah.

Kerana permintaan yang tinggi untuk iPad ini, kebanyakkan produk yang dijual oleh banyak peniaga dalam talian begitu laris.

Peniaga yang masih mempunyai produk iPad dikatakan telah mengambil kesempatan dengan menaikkan harga produk.

Sebelum ini, dikhabarkan pendapatan Apple dijangka menurun seiring dengan wabak virus korona di China. Walau bagaimanapun, Apple kemudian melaporkan,  virus corona memberi manfaat kepada mereka kerana jualan di App Store telah meningkat kerana ramai orang terpaksa tinggal di rumah dan memerlukan hiburan.