Jemaah Malaysia Dihentikan Buat Umrah? Ini Kenyataan Rasmi & Alasan Arab Saudi

Mesti Baca

Masih Bebas & Dituduh Bersembunyi, Nur Sajat Beri Respon Mengejutkan!

Ketika semua media arus perdana melaporkan bahawa usahawan, Nur Sajat diburu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), lain pula berlaku...

Cardi B Kongsi Dedah Alasan Nekad Buat Pembedahan Plastik

Cardi B menyatakan bahawa beliau berasa sangat yakin setelah menjalani pembedahan plastik. Rapper wanita yang menjalani prosedur implan payudara...

Menyelerakan! Elyana Kini Jalankan Perniagaan Berasaskan Sambal Masakan

Meskipun rata-rata peminat sedia maklum bahawa penyanyi Elyana merupakan seorang pesakit kanser yang kini telah berada di tahap empat,...

Kerajaan Arab Saudi menghentikan sementara jemaah Umrah dari luar negara, termasuk Malaysia. Pemberhentian sementara kemasukan jemaah berikutan penyebaran virus korona yang meluas di pelbagai negara.

VIa backpackerumrah.com

Kematian Sudah Mencapai 2,800 orang

Menurut laporan dari Edition, penyebaran virus korona itu sendiri telah mencapai 45 negara dan pada hari ini (27/2) jumlah kematian akibat virus ini mencapai 2,800orang.

Berikut adalah kandungan lengkap kenyataan rasmi dari Kerajaan Arab Saudi mengenai penggantungan sementara Umrah kerana virus korona.

“Kementerian Luar Negeri menyatakan bahawa pihak berkuasa kesihatan yang kompeten di Kerajaan Arab Saudi terus mengikuti penyebaran Coronavirus (COVID-19) dan Kerajaan melalui autoriti  untuk melaksanakan standard antarabangsa yang telah diluluskan dan mendukung usaha-usaha negara dan organisasi antarabangsa, terutama Organisasi Kesihatan Dunia, untuk hentikan penyebaran virus, mengawalnya dan menghilangkannya.

Untuk memberi perlindungan dan keselamatan terbaik warga dan penduduk dan semua yang ingin datang untuk melakukan Umrah atau melawat Masjid Nabawi atau untuk tujuan pelancongan, dan berdasarkan cadangan daripada pihak berkuasa kesihatan yang kompeten untuk melaksanakan standard pencegahan tertinggi, dan mengambil tindakan pencegahan secara proaktif untuk mencegah ketibaan Coronavirus baru (COVID-19) ke negara ini dan penyebarannya, kerajaan telah memutuskan untuk mengambil langkah-langkah berikut:

  1. Menunda masuk ke Kerajaan untuk tujuan Umrah dan melawat Masjid Nabawi untuk seketika.
  2. Menunda masuk ke dalam Kerajaan dalam visa pelancong untuk mereka yang datang dari negara-negara di mana penyebaran Coronavirus baru (COVID-19) berlaku, menurut kriteria yang ditetapkan oleh pihak berkuasa kesihatan yang kompeten di Kerajaan.
  3. Menggantung penggunaan oleh warga Saudi dan rakyat dari Dewan Kerjasama Teluk  dari kad pengenalan negara untuk pergi ke dan dari Kerajaan.

Kerajaan menegaskan bahawa prosedur ini bersifat sementara, dan harus dinilai secara terus oleh pihak berkuasa.

Kerajaan menyokong semua tindakan antarabangsa yang diambil untuk membatasi penyebaran virus. Kementerian Luar meminta warga negara untuk tidak pergi ke negara-negara di mana Coronavirus baru (COVID-19) tersebar.

Negara-negara yang berada dalam senarai dihalang masuk ke Arab Saudi untuk sementara waktu sebanyak 22 negara. Antaranya ialah China, Iran, Itali, Korea Selatan, Jepun, Thailand, Malaysia, Indonesia, Pakistan, Afghanistan, Iraq, Filipina, Singapura, India, Lubnan, Syria, Yaman, Azerbaijan, Kazakhstan, Uzbekistan, Somalia dan Vietnam.

SourceTwitter

Terkini

Dahsyat! 4 Item Ini Habis Dijual Setelah Digunakan Oleh Rosé Blackpink

Sebut sahaja BLACKPINK, sudah tentu membayangkan sebuah kumpulan K-Pop wanita yang sangat terkenal sehingga peringkat antarabangsa. Apa sahaja yang...

Artikel Berkaitan