Memang layan kalau meneguk segelas Coca-Cola sejuk saat cuaca panas dan ia sangat menyegarkan. Tetapi perlu diingat, bahawa minuman itu mengandungi gula yang cukup tinggi, jadi anda perlu hadkan untuk mengambil minuman ini supaya kesihatan tidak terganggu.

Pada tahun 2014 British Soft Drinks Association melaporkan bahawa 55 peratus minuman berkarbonat yang terjual adalah Coca-Cola. Jenama ini minuman berkarbonat nombor satu dalam industri.

IKLAN

Terutama lelaki, benar-benar suka minuman ini sehingga ada yang ketagihanan secara melampau. Ini info yang penting untuk lelaki, anda perlu menghadkan penggunaan minuman berkarbonat. Masalahnya, jika ia berlebihan, bukan sahaja kesihatan fizikal anda yang terganggu, tetapi juga aktiviti seksual anda. Tak percaya?

Penurunan Jumlah Sperma

Dipetik dari Thrillist, ini telah dibuktikan oleh para penyelidik di Hospital of the University of Copenhagen di Denmark. Mereka mendapati bahawa jika minum Coke (Coca-Cola) empat tin atau bersamaan satu liter sehari,  mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan sperma.

Kajian menunjukkan penurunan jumlah sperma sebanyak 30 peratus pada lelaki. Bukan itu sahaja, kualiti dan kelajuan sperma berenang juga merosot.

Di samping itu, memetik Daily Star, satu lagi kajian yang diterbitkan oleh European Central Journal of Urology juga mengkaji hubungan minuman ringan dengan penurunan kualiti sperma.

Penyebab Utama Penyakit Disfungsi Ereksi

Dalam kajian ini, kandungan fruktosa yang tinggi dalam Coca-Cola boleh menjadi penyebab utama penyakit dikenali sebagai disfungsi ereksi (ED). Naiknya kadar kolesterol yang menyebabkan rosaknya aliran darah atau arteri di zakar.

Juga, perlu diingat bahawa makanan atau minuman yang paling manis juga boleh menyebabkan penyakit berbahaya lain, salah satunya adalah diabetes.

Tak Bermaksud Tidak Boleh Minum

Walaubagaimanapun, minum minuman manis dan berkrim seperti Coca-Cola tidaklah terus akan mempunyai kesan buruk. Cuma ia akan menjadi masalah, jika anda mengambil jumlah yang berlebihan. Kenalah kawal sikit ya!