Bimbang Ada Rusuhan? Ini 7 Tips Untuk ‘Solo Traveler’ Pertama Kali Ke India

Mesti Baca

Buat yang ‘Kaki Travel’, pasti anda bersetuju jika penulis katakan India adalah destinasi pelancongan yang luar biasa. Terdapat Taj Mahal, Kuil Emas Amritsar, Istana Megah Udaipur, dan banyak lagi. Malangnya, ramai yang takut dan bimbang jika mahu ke India pada saat ini, lagi -lagi orang muslim

Seperti yang dilaporkan dari akhbar tempatan, ibu kota di India sedang mengalami huru-hara yang tercetus akibat rakyat membantah undang-undang kerakyatan diumumkan Perdana Menteri Narendra Modi yang penuh kontroversi.

Susulan dari hal itu, ia menjadi pertelingkahan antara agama, yang menyaksikan ramai penduduk Islam menjadi sasaran. AFP melaporkan perusuh membakar rumah, kedai, dua masjid, dua sekolah dan stesen minyak.

Jadi kepada para pelancong yang mahu terus berkunjung ke India, risiko bahaya itu tetap ada, cuma anda harus lebih berjaga-jaga dan menjaga keselamatan diri.

Selamat ke ‘Solo Traveler’ Ke India?

Jika yang melancong secara berkumpulan mengikut agensi pelancongan mungkin anda tak perlu fikir banyak tentang hal keselamatan, tetapi bagaimana dengan ‘Solo Traveler’ atau Backpacker yang datang bersendirian?

Atas sebab ini, penulis ingin berkongsi 6 Tips agar selamat dan selesa memasuki India buat kali pertama. Tips ini ditulis berdasarkan pengalaman penulis yang berkunjung ke India baru-baru ini.

Harus Menipu Demi Kebaikan

Pahalgam, Kashmir – Via IG Phic Arman

Di India anda akan terbiasa dengan soalan “Adakah ini pertama kali ke India”. Nampak macam soalan beramah mesra tapi sebenarnya ada muslihat. Kalau ditanya soalan begini, jawab saja sudah 10 kali ke India tapi daerah yang berbeza.

Bagi mereka jika pertama kali datang ke India bermakna kita tidak tahu apa-apa tentang India, maka mudahlah  untuk ditipu.

Jangan Berharapkan Buku Panduan Atau Info Dari Internet

Jangan 100 peratus mengikuti buku panduan perjalanan kerana banyak maklumat berubah dengan cepat. Penulis mengesyorkan agar anda mencari maklumat secara langsung dari penduduk setempat atau pelancong asing yang lain.

Sekiranya anda ingin bertanya tentang tunjuk arah, tanya sekurang-kurangnya kepada 3 orang berbeza supaya anda boleh mempertimbangkan jawapannya.

Pastikan Anda Mempunyai Wang Yang Kecil

Dal Lake, Kashmir – Via IG Phic Arman

Bersedia untuk membayar dengan wang yang tepat. Jika anda membayar dengan wang yang lebih daripada harga, ada kemungkinan wang baki itu tidak akan diberikan. Mereka akan sentiasa memberi alasan tiada wang baki sambil geleng-geleng kepala. Itu menipu namanya!

Kita kena faham, mereka bekerja keras untuk dapatkan wang setiap hari kerana ekonomi negara mereka yang kurang stabil. Jadi masa ini mereka nak ‘ketuk’ pelancong asing.

Simpan Nombor Telefon Kecemasan

Di India, kita akan terdedah dengan situasi yang tak diduga, lagi-lagi kepada ‘Solo Traveller’. Jika anda sudah membuat tempahan hotel, kalau boleh menghubungi hotel itu terlebih dahulu untuk memaklumkan kehadiran anda pada waktu tertentu. Pastikan lokasi dan hotel itu benar-benar wujud dengan membaca review dari Trip Advisor.

Pengalaman penulis, hotel yang ditempah menerusi laman Oyorooms beserta sarapan pagi selama 3 hari sudah tamat operasi. Hotel tersebut sudah menamatkan operasi sejak berbulan-bulan yang lalu namun tidak diketahui pihak Oyorooms. Teruk bukan?

Jika anda kurang selesa dengan sikap sesetengah orang di India atau scammer, jangan teragak-agak untuk meminta bantuan daripada pihak berkuasa.

Simpan nombor yang boleh dihubungi seperti polis tempatan, kedutaan, atau pusat pelancongan.

Jalinkan Hubungan Baik Dengan Penduduk Tempatan

Sebelum ke India, disarankan supaya kita berkenalan dengan penduduk di tempat yang kita kunjungi. Banyak aplikasi yang boleh menghungkan anda dengan penduduk tempatan ataupun pengembara lain contohnya menerusi aplikasi CouchSurfing.

Menjalinkan persahabatan dengan penduduk tempatan di setiap kawasan yang kita lawati sangat berguna. Sekurang-kurang kita boleh dapat bantuan segera jika berlaku perkara-perkara yang tak diingini.

Belajar Bahasa Mereka

Sekiranya anda ingin bertanya kepada penduduk setempat, menyapa mereka dengan panggilan yang baik seperti  supaya mereka lebih bersedia membantu anda.

Belajar beberapa perkataan di India kerana penduduk tempatan akan lebih suka dan menghargai mereka jika anda boleh bercakap dalam bahasa India, walaupun hanya satu atau dua perkataan.

Pakai Topeng Wajah Jika Perlu

Via Gizmodo

Salah satu kelebihan penduduk tempatan di India, mereka boleh mengenal pasti wajah seorang pelancong, malah mereka siap boleh tahu kita dari negara mana. Agak sukar bila berjalan sendirian di ibu kota kerana sering di ajak naik tuk-tuk dan disapa oleh peniaga tempatan.

Jadi kalau anda rasa hidup anda tenang tanpa di ganggu, pakai saja topeng muka seolah-olah anda alergi dengan habuk dan terus berjalan seperti orang tempatan.

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan