Sebelum bergelar penyanyi, siapa sangka Mark Adam terlebih dahulu mencipta nama sebagai seorang guru muzik.  Boleh dikatakan setiap percaturan yang dibuat oleh Mark atau nama Islam nya Fikri Mark Adam Abdullah, membuahkan hasil.

Berkongsi Ilmu Dalam Suara Academy 

Dikenali sebagai seorang selebriti yang verstail, Mark masih lagi berkongsi segala ilmu yang diperolehi sebagai seorang guru menerusi akademi muziknya, Suara Academy yang kini menginjak ke tahun ketiga penubuhannya.

IKLAN

Mark ketika ditemui Murai. My ketika sesi santai bersama media baru-baru ini berkata antara pegangannya selama ini dia tidak pernah menganggap dirinya telah jauh ke hadapan mahupun sebagai seorang yang berkedudukan tinggi, sebaliknya dia lebih gemar mempraktikan konsep kekeluargaan di akademi nya. Maka tidak hairanlah lebih dari 300 orang pelajar sanggup berguru dengannya yang terdiri daripada pelbagai latar belakang.

Pelbagai Latar Belakang 

Bukan sahaja kerabat diraja, lebih manis salah seorang pelajar di Suara Academy ini adalah seorang bilal yang ingin belajar cara memperbaiki vokal dalam mengalunkan azan solat fardhu dan sebagainya.

Dedah Mark , ramai penyanyi-penyanyi tempatan turut menuntut ilmu disini antaranya seperti Fattah Amin, Bella Astillah, Aiman Tino dan ramai lagi.

“Ada anak saudara Sultan, selebriti – selebriti dan bilal pun ada belajar disini. Bukan sahaja saya dan guru-guru lain mengajar disini sebaliknya kami juga dapat belajar dari mereka.

Pengalaman yang penting sebenarnya. Suara Academy ini bukan mewakili saya mahupun mana-mana Individu tetapi ianya adalah keluarga. Saya tak letak diri saya sebagai bos” katanya

Sejak penubuhannya pelbagai kenangan terus dicipta dalam Suara Academy. Ada yang belajar kerana mengalami tekanan perasaan dan ada diantara pelajar Mark yang menghidap penyakit kanser.

Kongsinya lagi, pelajar itu berjaya mengharungi penyakit tersebut selepas berjaya mendalami perasaannya menerusi muzik.

“Ada seorang pelajar yang perlu menjalani dialisis dan tidak mampu untuk membayar, tapi kita kata tak apa, teruskan datang untuk belajar secara percuma. Kita anggap sebagai salah satu CSR Suara Academy.

“Saya juga ada seorang pelajar yang menghidapi kanser sebelum ini dan pernah membuat keputusan untuk berhenti kerana perlu menjalani rawatan. Bila melihat mukanya yang sedih, saya yakinkan dia untuk terus datang seminggu sekali ke sini untuk berbual dan akhirnya dia teruskan sesi latihan.

“Alhamdulillah dia berjaya harungi kanser itu. Walaupun kini dia sudah pindah di Hong Kong, dia tidak pernah lupa dan sering mengirimkan hadiah kepada saya,” luah Mark

IKLAN

Dalam perkembangan lain, Mark akan tampil dengan single terbaharu tidak lama lagi namun buat masa ini dia lebih memfokuskan pada lakonan atas sebab tawaran-tawaran yang diterima.