Penyanyi berasal dari Indonesia, Siti Badriah baru saja menjalani umrah dengan suaminya, Krisjiana Baharudin. Sekembalinya dari Tanah Suci, Siti Badriah memutuskan untuk tidak lagi mengenakan hijab seperti yang dilakukan selama di Tanah Suci.

Intagram Siti Badriah diserang netizen dengan mengeluarkan kata-kata negatif dan akhirnya dia buka mulut. Hal itu diungkapkan olehnya dalam posting terkini di Instagram.

IKLAN
Via IG Siti Badriah

“Saya memang bukan wanita berhijab tapi Insya Allah saya berusaha untuk berpakaian yang sesuai pada tempatnya,” tulis Siti Badriah.

Pelantun Lagi Syantik ini mengatakan tidak pernah berniat mempermainkan agama terhadap pemakaian tudung.

“Bukan bermaksud memermainkan atau tidak mau berhijab. Tapi hijab itu dari hati, bukan dari mulut orang, jadi para pengikut harap maklum ,” lanjutnya.

Kenyataan itu ditulis bersama gambar saat berada di Jeddah. Di situ, Siti Badriah terlihat mengenakan hijab kerana memang sedang menjalani ibadah umrah.

Suami Tegur Netizen ‘Jangan Masuk Campur’

Walaupun banyak mendapat komen negatif, Siti Badriah rupanya tetap mendapat sokongan dari suaminya, Krisjiana Baharudin tentang pemakaian tudung.

Suaminya sempat menegur netizen, setelah melihat isterinya diusik netizen kerana isu hijab di ruangan komen.

“Pada yang bercakap pasal hijab & dosa. Sudahlah, terserah lah isteri mahu jadi bagaimana. Dosa isteri saya, saya yang tanggung. Kenapa kalian sibuk uruskan dosa isteri saya?” tulisnya.

Via Merdeka.com

Krisjiana Baharudin meminta agar netizen berhenti bercakap soal Siti Badriah yang hingga kini belum pakai tudung.

Dia juga berkata, dosa isterinya itu akan ditanggung dirinya bukan netizen.