‘King Of Fruit’ atau Raja Buah merupakan gelaran untuk buah durian yang sememangnya menjadi kegilaan seluruh rakyat Malaysia. Sesetengah orang berpendapat, durian membuatkan seseorang itu jadi loya kerana aromanya. Sebaliknya, ada orang yang menilai buah ini sangat lazat.

Namun di sebalik aroma dan kelazatan durian ini,  ternyata durian mempunyai manfaat yang lain. Berdasarkan penyelidikan, durian boleh digunakan untuk teknologi pengisian daya cepat atau fast charging di masa akan datang.

IKLAN
VIA ANDIAGETTY IMAGES

Penyelidikan ini dijalankan oleh Vincent G. Gomes, seorang profesor di University of Sydney, yang menerangkan kaedah bagaimana memproses sisa durian untuk membantu mengisi semula bateri dengan cepat. Penemuan Gomes diterbitkan pada bulan Februari lalu dalam Journal of Energy Storage.

Berdasarkan kajian ini, mengecas bateri dengan durian boleh berlaku kerana tekstur kulit yang berduri. Penyelidik telah membuktikan keberkesanannya melalui sisa kulit dari buahnya. Ia boleh menjadi kapasitor super yang mempunyai keupayaan untuk menyimpan sejumlah besar tenaga untuk menyokong teknologi pengecasan cepat.

“Ketepatan struktur biomassa semulajadi yang dibangunkan selama berjuta-juta tahun evolusi biologi menyediakan sumber luar biasa sebagai tapak untuk sintesis bahan berasaskan karbon. Ciri-ciri yang terintegrasi kawasan permukaan tinggi  boleh memudahkan tindak balas elektrokimia,” tulis pasukan penyelidikan menerusi Popular Mechanics.

VIa GizmoChina

Agak menarik untuk menunggu penyelidikan lanjut mengenai durian ini. Sekiranya berjaya, mungkin pada masa akan datang kita akan melihat durian sebagai salah satu pembekal kuasa elektrik untuk pelbagai barangan elektronik.

Seperti yang diketahui, teknologi pengisian cepat kini menjadi keperluan untuk menyokong peranti mudah alih yang terdiri daripada telefon pintar, komputer riba untuk kereta elektrik.