Memilih hotel yang sesuai merupakan hal yang paling mustahak sebelum kita berangkat ke destinasi yang ditujui untuk bercuti.

Selain mendapatkan bilik yang selesa, harga yang terbaik juga menjadi impian setiap pelancong. Analisis dari Expedia ini boleh menjadi panduan untuk membantu pelancong merancang perjalanan mereka.

IKLAN

Seperti yang dipetik dari Travel + Leisure, selepas menganalisis tempahan hotel yang dibuat oleh pengguna, ternyata ada masa terbaik untuk menempah bilik hotel. Inilah trik yang boleh anda gunakan ketika mencari bilik hotel.

1Buat Tempahan Pada Hari Ahad

Expedia melihat bahawa pada hujung minggu iaitu hari Ahad adalah hari terbaik untuk membuat tempahan berbanding hari-hari lain. Terutama jika anda lakukan adalah tempahan pada hari yang sama.

2Tempahan Pada Saat-Saat Akhir Sebenarnya Lebih Murah

Membuat tempahan bilik pada hari yang sama atau tempahan pada saat terakhir boleh menjadi pilihan bijak untuk mendapatkan harga bilik yang terbaik. Harga bilik hotel akan menjadi lebih murah jika tarikh anda menginap semakin dekat.

3Tempah Hotel Sebelum 21-28 Hari Sebelum Menginap

Expedia melaporkan harga bilik hotel agak berbeza di mana lebih murah yang sebelum 21 hingga 28 hari dari tarikh penginapan.

Jadi selain menempah pada saat terakhir, menempah bilik hotel sebelum 21-28 hari juga merupakan carian terbaik untuk bilik hotel dengan harga yang rendah.

4Pilih Bulan Yang Terbaik

Harga bilik hotel secara purata adalah terendah pada bulan November dan Januari. Semasa pada bulan Julai, Ogos dan Mac, kadar bilik hotel secara purata yang tertinggi.

5Cari di Kawasan Pinggir Bandar

Analisis lain adalah cadangan untuk mencari hotel di pinggir bandar untuk menjimatkan kos penginapan anda. Misalnya, jika anda pergi ke England, penginapan di Tower Hill, Shoreditch, Hoxton, Liverpool Street, Canary Wharf, dan Dalston, boleh menjimatkan wang. Sedangkan dari kawasan anda masih boleh ke pusat bandar dengan mudah.