Sesetengah orang mungkin sudah maklum tentang perkara ini, namun kami pasti masih ramai lagi yang masih mencari jalan penyelesaian yang lebih selamat dari makhluk yang menghisap darah setiap hari dalam kehidupan kita.

Dipetik dari Independent, walaupun kebanyakan produk yang terdapat di pasaran kini mengandungi diethyltoluamide, yang lebih dikenali sebagai DEET iaitu bahan kimia yang terdapat dalam bahan semburan nyamuk atau serangga, penyelidikan telah mendapati terdapat sesuatu yang lebih semula jadi dan berkesan iaitu sebatian daripada ekstrak minyak kelapa.

IKLAN

Ini adalah kerana asid lemak yang berasal dari minyak kelapa mempunyai sifat penahan serangga yang tahan lama bukan sahaja nyamuk namun lalat, kutu dan pepijat.

Sebatian yang diekstrak daripada minyak kelapa ini mempunyai kadar keberkesanan yang lebih daripada 95% , menangkis serangga selama 2 minggu berbanding dengan 3 hari keberkesanan DEET. Dengan itu, kepekatan sebatian yang diperlukan juga adalah jauh lebih tinggi.

Sesetengah pakar mendakwa bahawa penghalau serangga yang berasaskan sebatian ekstrak minyak kelapa adalah “racun murni” yang selamat digunakan dan baik untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Ini adalah kerana DEET telah lama dikaitkan dengan kesan sampingan yang serius seperti disorientasi, ruam dan juga sawan.