Agak mengejutkan apabila mendengar kisah seorang wanita yang berasal dari Lancaster, England ini.  Wanita ini telah diselamatkan oleh telefon Android iaitu jenama Huawei yang baru saja dia beli selepas tidak sedarkan diri selama tiga hari dan lumpuh.

Tergelincir dan jatuh di tangga

Telefon bimbit tetap hidup selama dia pengsan tidak sedarkan diri dan boleh digunakan untuk menelefon mencari bantuan. Wanita bernama Beth McDermott dilaporkan oleh The Sun, tergelincir dan jatuh di tangga rumahnya sehingga dia pengsan.

Wanita berusia 42 tahun yang tinggal sendirian tidak sedarkan diri selama tiga hari, dan tidak dapat menggerakkan kakinya ketika dia mula sedar.

IKLAN

Apabila Beth bangun, dia tidak dapat menggerakkan kakinya, kerana dia menderita rhabdomyolysis, sindrom yang disebabkan oleh kerosakan tisu otot.

Beth bernasib baik kerana telefon Android miliknya berada tidak jauh darinya, dan masih mempunyai kuasa 50 peratus. Walaupun telefon bimbit itu tidak di cas selama tiga hari selama Beth pengsan. Beth memanggil nombor kecemasan (999) dan ambulans datang, untuk membawanya ke hospital.

Via The Sun

“Saya tidak dapat bertahan, saya tidak akan selamat tanpa bantuan telefon bimbit ini,” kata Beth.

“Pada mulanya saya fikir telefon bimbit tidak boleh digunakan, tetapi nampaknya ia masih mempunyai bateri 50 peratus, tanpa disangka-sangka boleh bertahan lama,” kata Beth

Beth mengakui bahawa dia baru saja menukar telefon bimbitnya dari iPhone ke Android, kerana bateri iPhonenya rosak, dan perlu dicas semula empat kali sehari.