Sebagai pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), tak salah untuk anda memuatnaik aplikasi mudah alih ‘EPF i-Akaun’ ke telefon pintar anda. Aplikasi yang diperkenalkan pada 2014 ini sebenarnya banyak memberi manfaat kepada pencarum.

Berikut Murai MY kongsikan 4 fungsi aplikasi mudah alih ‘EPF i-Akaun’ yang mungkin ramai tak tahu selama ini.

IKLAN

1Semak Dividen

Melalui aplikasi ini, anda boleh melakukan semakan kadar dividen yang tertera di halaman utama. Selain kadar dividen, aplikasi ini turut memaparkan jumlah dividen yang diagihkan kepada anda pada tahun sebelum untuk simpanan konvensional. Sangat mudah melalui aplikasi i-AKaun. Tak perlu berbaris di kiosk atau di kaunter dah.

2Semak Perkembangan Akaun Semasa

Selain daripada laman web, anda juga boleh guna aplikasi i-Akaun untuk semak maklumat akaun. Aplikasi ini akan memaparkan jumlah Akaun 1 dan Akaun 2 yang terkini di mana ia dikemaskini setiap hari. Malah anda juga dapat menyemak transaksi terkini yang dibuat oleh majikan dan pekerja setiap bulan.

3Semak Jumlah Yang Dibenarkan Untuk Pengeluaran

Selain maklumat ni, anda boleh tahu berapa banyak duit yang anda boleh keluarkan untuk pelbagai tujuan sama ada untuk bayar rumah, bayar pinjaman pendidikan, pergi haji dan sebagainya.

4Daftar Simpanan Syariah

Tak perlu ke kaunter pejabat KWSP ataupun melalui laman sesawang KWSP, anda boleh menggunakan aplikasi Mudah Alih i-Akaun KWSP, untuk mendaftar terus Simpanan Syariah. Simpanan Shariah merupakan suatu pilihan simpanan bagi ahli yang diuruskan dan dilaburkan oleh KWSP mengikut prinsip syariah.

5Muat Turun Penyata Semasa

Yang paling menarik, anda boleh memuat turun penyata penuh KWSP anda pada bila-bila masa sahaja jika diperlukan seperti membuat permohonan pinjaman ataupun kegunaan di pejabat.

Mudah bukan? Tunggu apa lagi, aplikasi mudah alih ‘EPF i-Akaun’ boleh dimuat turun melalui Google Play atau Apple App Store.