Sejak akhir-akhir ini, masayarakat di negara seberang hangat memperkatakan  kes-kes jenayah seksual yang dilakukan oleh pemuzik indie berasal dari  Banten, Indonesia iaitu Samparrrrr. Dia juga dikenali dengan nama Rofi Faisal Najib, Bijan Faisal, dan juga Rustikutas.

Ketika isu mencetuskan kontorversi, Samparrrrr akhirnya membuat kenyataan menerusi Instagram peribadi. Dia mengakui semua tindakannya.

IKLAN

“Dengan ini, saya Rofi Faisal Najib / Bijan Faisal / Samparrrrr / Rustikutas (23 tahun) meminta maaf kepada semua mangsa rogol dan gangguan seksual yang saya lakukan,” kata Samparrrrr sebagai kenyataan pada hari Ahad (15/03/2020).

8 Orang Telah Dirogol

Dalam video berdurasi 1 minit itu, Samparrrrr berkata bahawa dia telah melakukan perbuatan pelecehan seksual itu terhadap lapan orang. Beliau menyebut beberapa nama singkat mangsa satu demi satu.

“Di sini saya akui telah melakukan rogol dan gangguan seksual terhadap F, PW, REA, AZ, EP, CT, Y dan P,” katanya dalam video Instagram peribadinya.

Samparrrrr juga meminta maaf kepada semua mangsa semua pihak yang terlibat dalam kes jenayah seksual ini. Dia berjanji untuk bertanggungjawab untuk semua kesilapannya.

“Saya akan bertanggungjawab untuk semua tuntutan yang diinginkan oleh mangsa,” katanya.

Kes ini pertama kali didedahkan oleh pemilik akaun Twitter Sonuvabitjxh melalui satu thread yang dimuat naik pada 15 Mac, 2020. Sehingga kini, thread itu telah mendapat 22 ribu likes dan 10 ribu komen.

IKLAN