Semalam Perdana Menteri Malaysia,  Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan di seluruh Malaysia bermula esok (18/3) sehingga hujung bulan ini. Pelaksaanaan ini mendapat reaksi postif dari rakyat Malaysia yang rata-rata bimbang dengan penyebaran virus COVID-19. Hal ini turut di sambut baik oleh selebriti dan usahawan, Neelofa.

Via NSTP/ MOHD YUSNI ARIFFIN

Neelofa atau nama sebenarnya Noor Neelofa binti Mohd Noor mengajak orang ramai untuk bertanggungjawab mengikuti pelaksaan ini demi keselamatan bersama.  Dalam tulisannya di Twitter, Neelofa merayu kepada semua rakyat Malaysia supaya mengamalkan langkah Social Distancing sebagai langkah kawalan jangkitan

IKLAN

“Mari kita menjadi rakyat yang bertanggungjawab dan ikuti Perintah Kawalan Pergerakan yang ditetapkan oleh @kkmputrajaya. Amalkan langkah social distancing dan kekal selamat. Kita boleh melalui ini bersama-sama!”-tulisnya di Twitter

Apa Itu Social Distancing

Social Distancing adalah satu siri langkah kawalan jangkitan yang bertujuan untuk menghentikan atau memperlambat penyebaran penyakit berjangkit. Social Distancing memberi impak besar kepada masyarakat.

Amalan Social Distancing mampu menghalang atau memperlambat penyebaran patogen berjangkit seperti virus. Ini termasuk mengasingkan orang yang dijangkiti, mengasingkan orang yang mungkin dijangkiti, dan memisahkan orang dari satu sama lain secara umum.

Dalam erti kata lain, Social Distancing  adalah langkah yang diminta mengelak daripada menghadiri mesyuarat besar atau orang ramai. Sekiranya anda berada di sekitar orang, pastikan jarak dari orang lain kira-kira 6 kaki (2 meter).