Dalam perbincangan mengenai virus korona baharu (COVID-19) yang menular di seluruh dunia, tumpuan diberikan kepada sedutan wawancara secara langsung diantara pembaca berita CNN, Chris Cuomos yang saling bertengkar dengan abangnya, Andrew Cuomos pada malam Isnin.

Saling Bertengkar 

Dalam wawancara tersebut, Chris telah bertanyakan pada abangnya yang juga merupakan seorang datuk bandar di salah sebuah bandar di Amerika Syarikat mengenai perintah sekatan yang barangkali akan dibuat memandangkan keadaan semakin serius.

IKLAN

Namun, dalam perbualan tersebut, Andrew menepis kenyataan Chris yang menyebut perkataan perintah berkurung kerana tidak gemar dengan pengunaan tersebut. Malah dia turut mengimbas kembali pengalaman silamnya yang mana bapa mereka pernah cuba mengurungnya sebelum ini.

“Saya tak suka dengan perkataan perintah berkurung. Ayah pernah cuba mengurung saya sebelum ini. Saya sama sekali tidak akan melupakan kebencian itu”

Tidak lama kemudian, Chris turut menyangkal kembali dengan mengatakan dia tidak percaya pada undang-undang. Meskipun saling bertelagah, namun dalam masa yang sama dia menyayangi serta mengagumi dengan apa yang dilakukan oleh abangnya sebelum menitipkan pesanan untuk menghubungi ibu mereka yang rindu akan suaranya.

“Saya tidak percaya pada undang-undang”

“Saya hargai kehadiran awak dalam rancangan ini. Saya sayang awak, dan berbangga dengan apa yang awak lakukan, saya tahu awak bekerja keras untuk daerah awak tetapi kerja keras sekali pun pastikan ada masa untuk hubungi ibu. Dia hanya nak dengar dari awak, sekiranya awak ingin tahu”

Ungkit Isu Anak Kegemaran

Sebaliknya, Andrew membidas kenyataan adiknya dengan memberitahu dia sudah menghubungi ibu mereka sebelum hadir ke rancangan ini sambil memerli bahawa ibu mereka menyatakan Chris adalah anak kegemarannya yang kedua dan bukanlah pertama sepertinya.

“Saya hubungi ibu sebelum hadir ke rancangan ini. Dia memberitahu saya adalah anak kegemarannya manakala awak adalah yang kedua”

Bagaimanapun,perbalahan tersebut semakin tegang apabila Chris memberitahu dia sepatutnya menghabiskan rancangan tersebut lebih awal dan tidak menyangka bahawa abangnya menipu pada penonton rancangan itu.

IKLAN

“Kita berdua tahu bahawa tiada siapa yang menjadi anak pertama mahupun kedua kegemaran ibu di dalam keluarga. Saya tak sangka awak akan menipu pennton saya, awak sudah mejatuhkan kredibiliti wawancara ini. Saya sepatutnya habiskan rancangan ini lebih awal” kata Chris sambil tersenyum sinis.

Sedutan wawancara itu kini tular di media sosial seluruh dunia dan turut menimbulkan pelbagai reaksi warganet.