Penularan wabak pandemik COVID-19 ternyata memberikan impak yang cukup mendalam terhadap dunia. Malah pelbagai sektor industri turut terjejas teruk.

American Idol Henti Siaran 

Ini termasuklah industri penyiaran yang mana salah satu rancangan realiti popular dunia, American Idol mencatat sejarah sebagai rancangan televisyen pertama yang terpaksa menghentikan siarannya berikutan kebimbangan terhadap penularan wabak tersebut.

IKLAN

Bekerja Dari Jauh 

Malah menurut Deadline,semua peserta yang telah disingkirkan melalui pusingan penyingkiran sebelum ini telah dihantar pulang. Namun dikhabarkan masih terdapat sebilangan produksi bekerja dari jauh dan rancangan itu dijangka bersiaran seperti yang ditetapkan. Difahamkan buat ketika ini, rancangan tersebut sedang menjalani fasa latihan siaran langsung.

Sebagai info, American Idol akan disiarkan pada pertengahan April ini dan menemui peminat setiap Ahad dan Isnin di saluran ABC. American Idol yang memulakan debut pada tahun 2002 kini sudah masuk ke tahun 17 penyiarannya. Bagi musim kali ini, barisan juri professional terdiri daripada Luke Bryan, Lionel Richie, dan Katy Perry, serta  Ryan Seacrest masih kekal sebagai hos.