Banyak perkara yang perlu diambil kira ketika hendak menaiki pesawat penerbangan ke destinasi yang ingin dituju. Kadang kala disebabkan kesilapan diri sendiri, kita berkemungkinan terlepas pesawat dan ini akan menjejaskan mood perjalanan anda.

Disini kami kongsikan tujuh tip yang boleh dilakukan untuk mengelakkan anda dari terlewat dan terlepas pesawat penerbangan.

IKLAN

1Memakai Jaket Yang Bersesuaian

via Today Traveller

Menurut laman travel360, pemilihan jaket yang mempunyai pilihan poket yang banyak dapat membantu menyelesaikan masalah ini. Barang barang kecil seperti dompet, telefon bimbit, pasport dan dokumen perjalanan anda boleh diletakkan di dalam jaket dengan selamatnya.

Jadi sekiranya anda memerlukan dokumen perjalanan, anda tidak perlu tercari cari di dalam beg. Malahan juga, sekiranya anda melalui pemeriksaan imigresen, anda boleh menanggalkan jaket dan memakainya semula setelah pemeriksaan tanpa perlu mengeluarkan dokumen perjalanan dan gadjet dari jaket.

2Elakkan Membawa Benda Terlarang

via Daily Herald

Antara punca lewat menaiki pesawat adalah tersangkut di imigresen. Mungkin hal ini disebabkan kerana gagal mematuhi peraturan larangan barang yang dibawa ke dalam pesawat.

Perlu diingat semasa mengemas beg perjalanan anda, pastikan barang yang akan dibawa tidak menyebabkan anda sangkut yang akhirnya menyebabkan masa anda terbuang begitu sahaja.

3Memastikan Dokumen Perjalanan Lengkap

via Picfair

Satu perkara yang wajib diambil tahu sebelum menaiki pesawat adalah memastikan dokumen perjalanan anda lengkap. Dokumen perjalanan yang lengkap termasuklah tiket penerbangan, boarding pass, pasport dan sebagainya.

Sekira berlakunya kesilapan di dalam dokumen perjalanan ataupun tertinggal, sudah pasti ini akan menganggu proses menaiki pesawat. Pastikan nama anda sama seperti dalam kad pengenalan dan jangan lupa memeriksa nama daripada disenarai hitamkan.

4Elakkan Beratur Di Belakang Group Tour dan Keluarga Yang Ramai

via The Times

Jika anda melakukan perjalanan secara solo, elakkan beratur di belakang group tour dan keluarga yang ramai. Seperti yang dinyatakan di laman travel360, kebanyakkan daripada group tour ini mengambil masa yang lama di imigresen dan akan menyebabkan urusan perjalanan anda yang seterusnya juga lambat.

5Mematuhi Peraturan Dan Penguasa Lapangan Terbang

via Market Watch

Kerana sudah terlewat, ada diantara kita yang melanggar peraturan-peraturan yang ditetapkan di lapangan terbang sehinggakan menjadi perhatian pihak penguasa yang bertugas.

Elakkan daripada menimbulkan isu dengan pihak penguasa kerana ini berkemungkinan akan membawa kearah yang lebih buruk sekaligus melambatkan anda. Patuhi setiap arahan pihak penguasa sekiranya anda inginkan perjalanan anda berjalan dengan lancar.

6Memakai Pakaian Yang Mesra Imigresen

via TICbet

Pakaian yang sesuai dan mesra imigresen merupakan pilihan yang bijak. Laman travel360 mencadangkan supaya anda menggunakan tali pinggang dan pakaian yang mesra imigresen untuk memudahkan lagi urusan ketika pemeriksaan.

Jadi anda tidak perlu mengambil masa untuk membuka dan memakainya semula dan tindakan ini sekaligus memudahkan anda.

7Memberi Perhatian Di Setiap Perubahan Info

via Ercan Travel

Salah satu lagi punca terlambat menaiki pesawat adalah tidak memberi perhatian terhadap penukaran info dan maklumat.

Pastikan anda sentiasa mengemaskini mengenai info penukaran pintu pelepasan di info board. Adakalanya penukaran ini menyebabkan anda terpaksa berjalan lebih jauh sedangkan waktu pelepasan sudah hampir.

IKLAN

Dengan mengelakkan perkara perkara yang tidak diingini terjadi sebelum menaiki pesawat, ini akan melancarkan dan memberikan keselesaan perjalanan anda. Jadi rancanglah perjalanan dengan bijak.