Sekiranya anda hidup dalam alam sekitar dengan kualiti udara yang buruk, air purifier atau air humidifier boleh menjadi pilihan untuk mengekalkan kualiti udara yang bersih dan selesa di rumah.

Tetapi sebelum membeli, lebih baik jika anda mengetahui perbezaan antara kedua benda tersebut. Apakah perbezaannya?

IKLAN

1Kedua-duanya Mempunyai Fungsi Berbeza

Air purifier yang disimpan di Bilik Via Shutterstock

Walaupun ia kelihatan sama, air purifier dan air humidifier mempunyai fungsi utama yang berbeza. Air purifier biasanya digunakan untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, menghapuskan virus dan bakteria, malah mengurangkan pertumbuhan kulat.

Sementara itu, air humidifier berfungsi sebagai alat yang membantu melembapkan udara di dalam bilik. Alat ini juga boleh digunakan untuk mengatur tahap kelembapan tanpa mengeluarkan wangian.

Di samping itu, air humidifier juga boleh membantu kulit dan rambut yang kering, melegakan simptom selsema dan batuk, melegakan kesesakan hidung, dan melegakan gejala sinus.

2Lokasi Ditempatkan

Air purifier VIA Shutterstock

Kerana ia mempunyai fungsi utama untuk menjaga udara bersih, Air purifier biasanya digunakan di bilik-bilik dengan kualiti udara yang buruk.

Jika anda mempunyai ahli keluarga perokok, Air purifier dapat mengurangkan bau dan asap rokok di dalam bilik.

Tidak seperti Air purifier, Air humidifier sesuai untuk digunakan dalam persekitaran yang cenderung kering. Biasanya, alat ini digunakan untuk bilik-bilik berhawa dingin supaya tahap kelembapan bilik dikekalkan.

Satu perkara yang perlu diingat ialah memasang air humidifier tidak perlu jika bilik anda tetap lembap, kerana udara terlalu lembap boleh membuat pertumbuhan kulat dengan mudah.

3Bagaimana ia berfungsi

Air humidifier VIA Shutterstock

Sebagai alat yang boleh membersihkan udara supaya anda dapat bernafas dengan selesa, cara Air purifier bekerja adalah untuk menyerap udara kotor dan kemudian mengeluarkannya kembali dalam keadaan bersih.

Anda tidak perlu bimbang sama ada udara yang dikeluarkan benar-benar bersih atau tidak, kerana udara yang dikeluarkan telah ditapis dengan penapis yang ada dalam alat ini.

Manakala, Air humidifier boleh dibahagikan kepada empat fungsi, iaitu sistem stim, sistem gelombang elektronik, sistem pengewapan, dan sistem hibrid.

Dalam sistem wap, alat ini akan memanaskan air supaya dapat mengeluarkan stim panas. Dalam sistem gelombang elektronik, Air humidifier akan mengurai air dan menukarnya menjadi wap air yang agak panas.

Sistem penyejatan seperti mengeringkan tuala basah di dalam bilik, jadi bilik akan berasa lebih lembap. Akhirnya sistem hibrid akan menggabungkan sistem wap dan pengewapan.

IKLAN

4Keperluan air

Air humidifier VIA Shutterstock

Dalam Air purifier, tidak ada proses penyejatan kerana alat ini tidak memerlukan sebarang cecair. Air purifier akan menyerap udara, menyaringnya, kemudian menyampaikan udara bersih ke bilik anda.

Alat ini memerlukan 30 hingga 120 minit untuk membersihkan udara, bergantung pada kawasan bilik.

Tidak seperti Air purifier , sebuah Air humidifier memerlukan banyak air untuk berfungsi – biasanya sebanyak 3 liter. Pengeringan bilik dan semakin tinggi suhu, semakin cepat proses penyejatan pada alat ini.