Nampaknya ramai selebriti di Malaysia mula naik angin dengan sikap orang Malaysia yang masih kurang mengendahkan Perintah Kawalan Pergerakan dengan berada di tempat awam tanpa sebab munasabah.

Berkali-kali ditegur oleh pihak berkuasa, namun sikap degil rakyat Malaysia seperti tidak dapat dibendung. Hal in turut menimbulkan rasa bimbang pelakon Lana Nordin menerusi instagram rasminya @lananodinmckienzie.

IKLAN

“Masih degil lagi la orang malaysia ni… Dah bagi cuti duduk rumah nak juga jalan-jalan macam tiada virus sekarang ni!! Korang ingat kalau pakai mask pun ingat tak ade risiko boleh berjangkit ke? Duduk je rumah buat masa ni sampai benda ni reda tu pun susah… “

“Kalau aku dengar orang cakap macam ni memang aku hempuk cukup-cukup”

Melihat pada laporan dari KKM di mana berlaku kenaikan kes positif COVID19 di Malaysia, Lana bimbang masih ramai yang ambil mudah dengan isu ini.

“Nanti ada pula suara.. Ala kalau Allah tu nak aku kena kat rumah ke mana ke nak kena kena jugak. Kalau aku dengar orang cakap macam ni memang aku hempuk cukup-cukup”

“Memang la takdir tuhan yang tentukan. Sekurang kurangnya ko berusaha supaya boleh minimize kan keadaan bukan keruhkan lagi keadaan!!”

Patutnya tangkap je terus orang yang degil ni!

View this post on Instagram

MMDG&W❤️ Masih degil lagi la org malaysia ni… Dah bagi cuti duduk umah nak jugak jalan2 macam x de virus skrg ni!! Korang ingat kalan pakai mask pun ingat tak ade risiko boleh berjangkit ke?? Duduk je umah buat masa ni sampai benda ni reda tu pun susah… Nanti jadi macam italy sampai undang2 baru keluar, sesiapa yg didapati positive covid-19 akak dihukum sebagai pembunuh… Dan bagi aku memang patut pun dihukum sebegitu sebab dah tau positive boleh lagi nak keluar jalan2 nak semua org berjangkit ke?? Nanti ada pulak suara.. Ala kalau Allah tu nak aku kena kat umah ke mane ke nak kena kena jugak… Kalau aku dengar org cakap cam ni memang aku hempuk cukup2… Memang la takdir tuhan yg tentukan.. Sekurang kurangnya ko berusaha supaya boleh minimize kan keadaan bukan keruhkan lagi keadaan!! Cam video ni… Dah kerajaan suruh tutup masih lagi nak menjual.. Rasanya memang x hormat langsung undang2 agaknya.. Patutnya tangkap je terus org yg degil ni sama cam yg merayap kat area situ.. Tak hairan la kalau tetiba dlm sehari kes kat malaysia tetiba naik beratus atau beribu pasal semua degil atau bebal, bodoh pun ada!!! Jgn sampai kerajaan Lock Korang macam di China, welding terus pintu umah baru tau!!! DUDUK JE KAT UMAH!!! buat la la apa yg patut kat umah kemas umah ke masak ke cuba resepi2 yg aku dah upload dlm video ke banyak lagi kat media social skrg… Jgn jd alasan bosan la duduk umah nak keluar jalan2… kalau ko je kena tak pe la kalau hinggap kat budak ke bayi ke tak ke kesian?? Jadi duduk diam2 kat umah layan movie2 yg ada sudah… Jgn jadi gelombang tsunami ke3 utk covid-19 ni… Keputusan semua kat tangan anda… Ingat org lain jugak jgn penting diri sendiri… Kesian kakitangan yg di hospital kalau jadi kes macam di china sampai semua org x tido buat keja just nak rawat org bagi pulih!!! Sedih tengok perangai rakyat malaysia bile kerajaan kata dusuk umah… Masih ramai yg ingkar… Negara lain at least depa dengar kata… Org kita je tak reti bak belajar dengar cakap!!! 😢😢😢#Repost @budakijat #stayhome #dudukumah

A post shared by Lana Nodin❤️David Mckienzie (@lananodinmckienzie) on

Dalam Instagramnya, Lana memuatnaik sebuah video yang memaparkan orang ramai masih keluar bersiar-siar dan berniaga di tepi jallan. Menurut Lana, mereka seolah-olahtidak hormat terhadapa undang-undang negara.

“Macam video ni. Dah kerajaan suruh tutup masih lagi nak menjual. Rasanya memang tidak hormat langsung undang-undnag agaknya. Patutnya tangkap je terus orang yang degil ni! “- katanya

“Jangan sampai kerajaan Lock Korang macam di China”

Tambah Lana, sikap sebegini sebenarnya sebagai penyumbang kepada kenaikan kes COVID19 setiap hari.

“Tak hairan la kalau tiba-tiba dalam sehari kes kat malaysia tetiba naik beratus atau beribu pasal semua degil atau bebal, bodoh pun ada! Jangan sampai kerajaan Lock Korang macam di China, welding terus pintu umah baru tau!!! DUDUK JE KAT UMAH!!!

“Jangan Jadi Alasan Bosan Duduk Dirumah”

Lana menyarankan supaya orang ramai duduk di rumah dan melakukan perkara-perkara yang berfaedah untuk seisi keluarga.

IKLAN

“Buat la la apa yang patut kat rumah, kemas rumah ke masak ke cuba resepi2 yang aku dah upload dalam video ke banyak lagi kat media social sekarang.

“Jangn jadi alasan bosan la duduk rumah nak keluar jalan-jalan. Kalau ko je kena tak pe la kalau hinggap kat budak ke bayi ke tak ke kesian?? Jadi duduk diam-diam kat rumah layan filem yang ada sudah”

“Kesian kakitangan yang di hospital”

Menurut Lana, dia bimbang jika Malaysia akan berdepan dengan gelombang tsunami ke-3 untuk covid-19.

“Keputusan semua kat tangan anda. Ingat orang lain juga jangan penting diri sendiri. Kesian kakitangan yang di hospital kalau jadi kes macam di China sampai semua orang tak tidur buat kerja just nak rawat orang bagi pulih!!!

“Negara lain sekurang-kurangnya dengar kata”

Mengakhiri penulisannya, Lana meluahkan rasa sedih melihat kerajaan melaksanakan perintah Kawalan Pergerakan.

“Masih ramai yang ingkar. Negara lain sekurang-kurangnya dengar kata. Orang kita je tak reti bak belajar dengar cakap!”