Menerusi edaran kepada pihak media, berhubung dengan Perintah Kawalan Pergerakan bagi mencegah penularan wabak COVID-19, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) telah mengambil beberapa langkah pencegahan.

VM2020 Dibatalkan 

Antaranya adalah pembatalan Kempen Melawat Malaysia 2020 (VM2020). Menerusi kenyataan dari Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri, kempen ini dibatalkan serta merta kerana memberi kesan serta menjejaskan sektor pelancongan di Malaysia dan dunia.

IKLAN

Hotel Masih Boleh Beroperasi 

Dalam perkembangan lain, mengenai penetapan semua hotel(premis penginapan pelancong )dibenarkan untuk beroperasi secara minimum. Namun, kesemua tetamu premis penginapan pelancong hendaklah berada di dalam bilik penginapan mengikut tempoh kuarantin berkenaan dan tempahan sajian hendaklah dibuat secara room service.Proses pendaftaran tetamu (check-in) ke premis penginapan pelancong bagi tempoh perintah berkenaan adalah dibenarkan, tetapi dalam skala yang kecil dan diterhadkan.

Bagi tetamu premis penginapan pelancong yang terpaksa memanjangkan tempoh penginapan sepanjang perintah ini berkuatkuasa, mereka bolehlah mendaftar masuk ke premis penginapan pelancongan yang bersesuaian dengan bajet masing-masing. Walau bagaimanapun, pelancong domestik baharu yang ingin mendaftar masuk ke premis penginapan pelancong adalah tidak dibenarkan.