Filem Animasi “Tangled” Sudah Meramal COVID19 Sejak 10 Tahun Lalu

Mesti Baca

“Memondan Lah Sangat!” – Diva AA Perli Usahawan Sensasi Popular?

Pengacara terkenal, Azwan Hj Ali atau lebih dikenali sebagai Diva AA sememangnya dikenali ramai kerana kelantangannya bersuara dan menegur...

‘Tokti’ Pun Puji! Peminat Kagum Hannah Delisha Miliki Suara Merdu

Belum pun 'habis' memperkatakan mengenai perkahwinannya, pelakon Hannah Delishah sekali lagi mencuri perhatian peminat menerusi sebuah video 'teaser' yang...

“Iya Betul” – Sari Yanti Akui Sedang Hamil Anak Kelima

Pelakon Sari Yanti menerusi laman Insta-story mengesahkan bahawa dirinya kini sedang hamil selepas diajukan soalan oleh salah seorang pengikutnya. Hamil...

Wabak virus corona (COVID-19) kini menjadi musuh utama yang menakutkan di seluruh dunia. Malah, bukan sahaja menjangkiti orang biasa, wabak yang berasal dari Wuhan juga menjejaskan beberapa ahli kerajaan dan selebriti terkenal di dunia.

Ketika orang ramai diharuskan untuk duduk di rumah, nampaknya rajin yang membongkar fakta-fakta yang menarik untuk diterokai. Antaranya, dari filem animasi Disney pada tahun 2010, “Tangled”, di mana filem ini telah meramalkan wujudnya virus corona ini.


Menurut NewYork Post, Filem ini, yang dikeluarkan pada tahun 2010, dapat meramalkan situasi ‘lockdown’ yang sedang berlaku di berbagai negara akibat COVID19. Menariknya, filem ini menceritakan kisah seorang gadis bernama Rapunzel yang terkunci di sebuah menara. Bukan itu sahaja, filem ini berlaku di sebuah kerajaan bernama Corona.

“Tangled adalah filem Disney yang menceritakan kisah seorang gadis yang dikuarantin dari kerajaan bernama Corona,” tulis salah satu peminat.

“Saya melihat Tangled dan saya tidak percaya Rapunzel mengamalkan ‘Social Distancing Dari Pekan Corona,” kata seorang lagi.

Untuk maklumat tambahan, filem animasi “Tangled” telah meraih kejayaan besar dan mencatatkan USD 592 juta di seluruh dunia, dan kemudiannya berkembang dalam bentuk siri dan filem 2D seperti “Tangled Ever After” dan “Tangled The Series”.

Terkini

Eddie Murphy Kongsi Kisah Mengenai Diskriminasi Kaum Sepanjang Kariernya

Bintang The Nutty Professor, yang pernah menerima beberapa anugerah utama ini menegaskan bahawa menjadi orang kulit hitam di Hollywood...

Artikel Berkaitan