Apple baru sahaja mengumumkan perkhidmatan untuk membantu mendapatkan maklumat lanjut mengenai COVID-19 Yang terbaru, syarikat itu mendedahkan maklumat mengenai COVID-19 dalam layanan Siri.

Dengan cara ini, seperti yang dipetik daripada Engadget, Isnin (3/23/2020), pengguna peranti Apple boleh bertanya kepada Siri sama ada mereka terindikasi atau terdedah dengan penyakit COVID-19.

IKLAN

Kemudian, pembantu  virtual akan menjawab dengan memberikan beberapa soalan terlebih dahulu mengenai gejala-gejala yang dialami, seperti demam atau masalah pernafasan.

Kemudian, Siri akan menasihati pengguna untuk menjauhkan diri dari orang lain jika memang gejala COVID-19 mula muncul.

Sekiranya gejala mula melampau, pembantu Virtual ini juga akan meminta pengguna memanggil 911 atau memuat turun aplikasi telehealth untuk konsultansi jarak jauh.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tidak bermakna Siri benar-benar boleh mengetahui pengguna yang terdedah kepada COVID-19

Data yang ada adalah umum, kerana ia diperolehi dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) dan Jabatan Kesihatan Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, ciri ini hanya tersedia untuk pengguna di Amerika Syarikat. Sementara itu, pengguna di negara lain yang ingin mencuba ciri ini hanya akan diarahkan kepada maklumat rasmi dari Jabatan Kesihatan.