Sesiapa yang tiba-tiba tidak dapat mencium bau dengan baik adalah pembawa virus corona yang senyap.

Dalam keadaan ini, mereka biasanya tidak mempunyai tanda-tanda umum Covid-19, seperti demam dan batuk.

Menurut Bussines Insider, kajian ini telah diturunkan oleh ahli rhinologi terkemuka di UK. Di Korea Selatan, China dan Itali, kira-kira satu pertiga daripada pesakit yang diuji positif untuk Covid-19 mendakwa deria bau mereka terganggu atau hilang.

IKLAN

Mengikut pakar di UK, keadaan ini dikenali sebagai anosmia atau hyposmia.

“Di Korea Selatan, di mana pengujian sangat luas, 30 persen pesakit yang diuji positif untuk Covid-19 mempunyai anosmia (kehilangan bau),” kata Presiden Profesor Persatuan Rhinologis British, Clare Hopkins, dan Presiden Persatuan Otorhinolaryngologi Inggeris, Profesor Nirmal Kumar.

Profesor Kumar mengatakan kepada Sky News bahawa kebanyakkan pesakit di kalangan usia muda  menunjukkan gejala tidak dapat mencium bau. Mereka tidak menunjukkan gejala virus corona yang umum, seperti demam tinggi atau batuk terus-menerus.

Dilaporkan oleh Business Insider, Isnin (3/23/2020), para profesor mengatakan bahawa ramai pesakit di seluruh dunia yang positif terhadap Covid-19 tanpa gejala demam atau batuk.

Sebaliknya, mereka merasa sukar untuk bau dan rasa. Kekurangan gejala atau simtom yang biasa terjadi di Covid-19 menjadikan pesakit yang positif tidak memeriksa diri dan tidak lakukan kuarantin diri. Jika ini berlaku, pesakit Covid-19 tanpa gejala menyumbang kepada penyebaran penyakit ini.

Para profesor menyeru sesiapa yang mempunyai gejala tiada deria bau dan rasa untuk mengasingkan diri mereka selama tujuh hari untuk mencegah penyebaran penyakit ini.

Sumber BusinessInsider & Sky News