Pengacara yang juga selebriti media sosial terkenal, Dr Say Shazril menerusi laman Instagram nya mendedahkan kekesalan mengenai tahap kesedaran orang ramai mengenai keperluan memakai topeng muka ketika musim COVID-19.

Dihalang Masuk 

Dedah Dr Say atau nama sebenarnya Muhammad Shazril Shaharuddin, dia telah dihalang masuk ke dalam pasaraya Village Mall, Cyberjaya baru-baru ini kerana tidak memakai topeng muka. Jelas Dr Say, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengeluarkan kenyataan bahawa orang ramai tidak diwajibkan untuk memakai topeng muka.

Sebaliknya mereka yang mengendali pesakit seperti doktor dan pegawai kesihatan dan mereka yang mempunyai gejala pernafasan wajib memakainya. Dalam masa yang sama, pengacara My Doctors ini turut menegaskan kepada orang ramai untuk mengamalkan ‘social distance’ di tempat-tempat awam.

IKLAN
View this post on Instagram

Topic : To Mask Or Not To Mask? . Tergerak hati sy nak buat topik ni arini atas 2 sebab. Sebab pertama sy tidak dibenarkan masuk ke @myvillagegrocer Cyberjaya pagi tadi untuk membeli groceries kerana tak pakai mask & sebab kedua sy tengok makin berleluasa penjualan mask berharga Yahudi, sekotak 25 mask harganya RM80 kiranya satu mask tu RM3.20 melebihi had yg ditetapkan kerjaan yakni RM2! Belum cerita lagi scammers yg cakap jual mask, last2 duit kalian yg dikebas. . Persoalannya sekarang PERLUKAH pemakaian mask ni sebenarnya? Pagi tadi sy dipandang jelek ibarat sy bertelanjang padahal meh sy cerita SIAPA YANG PERLU PAKAI MASK NI: . 1) Petugas kesihatan yg mengendali pesakit (doktor, misi, pegawai kesihatan) 2) Petugas di barisan hadapan (polis, tentera) 3) Jika anda menjaga individu yg ada gejala pernafasan 4) Jika anda ada gejala pernafasan (batuk, selsema) . Sekiranya anda tak tergolong dalam kumpulan di atas, ANDA TIDAK PERLU MEMAKAI MASK. “Tapi doc, buatnya orang tu bersin pastu dia tak pakai mask & kita tak pakai mask, tak ke naya?”. Sebab itulah sangat dititikberatkan social distancing 1 meter tu. Tak pakai mask yg dipersoalkan padahal dalam supermarket bersardin-sardin kalian ok pulak? Bagi pendapat sy daripada melarang orang tak ber-mask masuk supermarket lebih baik hadkan kemasukan pelanggan & nak lagi bagus rekod suhu pelanggan sebelum masuk supermarket. . “Aah sy tak kisah doc, sy nak pakai jugak” by all means silakan. Hukum yg sy sebut tadi pun PERLU, bukannya WAJIB. Jadi nak pakai mask silakan tapi janganlah larang kebebasan mereka yg tak pakai. @kementeriankesihatanmalaysia dah keluarkan poster pasal mask, WHO juga. Daripada anda bazirkan duit mengenyangkan Yahudi topeng & scammers kat luar sana baik anda sumbang kepada KKM untuk pembelian alat-alat keperluan perubatan bukankah itu jauh lebih baik? . #schoolingbysay

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

“Sebab itulah sangat dititikberatkan social distancing 1 meter tu. Tak pakai mask yang dipersoalkan padahal dalam supermarket bersardin-sardin kalian ok pulak?”

Village Grocer Muatnaik Notis Arahan Terbaru 

Dalam perkembangan lain, Village Grocer telah memuatnaik notis arahan terbaru di laman Instagram mereka selepas isu berkenaan menjadi topik bualan dikalangan pengikut Dr Say.

Menerusi kemaskini terbaharu ini, pihak Village Grocer memberitahu bahawa mereka tidak mewajibkan pelanggan mereka untuk memakai topeng muka dan dalam masa yang sama turut mempraktikkan amalan ‘social distance’ sepanjang 1 meter antara pelanggan lain bagi mengelakkan wabak berkenaan dijangkiti.