Baru-baru ini menjadi tular di laman sosial yang menunjukkan resepi minuman Dalgona Coffee yang mudah dibuat dengan menggunakan empat bahan utama iaitu Nescafe, gula, air suam dan susu segar.

Menurut laman Klook selain Dalgona Coffee ada beberapa lagi minuman yang boleh dilakukan dengan menggunakan konsep ‘Dalgona’.

IKLAN

1Dalgona Matcha

via Reddit

Masih mengekalkan cara yang sama, Matcha Dalgona menggantikan Nescafe kepada serbuk teh hijau sebagai bahan utama.

Bahan-bahan: 1 sudu serbuk matcha, 1 putih telur, setengah cawan gula pasir, setengah cawan air, susu segar dan ais.

Cara Penyediaan: Pukul sehingga kembang putih telur. Dalam masa yang sama larutkan gula pasir didalam air suam. Setelah itu masukkan sedikit demi sedikit larutan air gula dan kacau bersama putih telur, larutan air gula dan serbuk matcha. Setelah sebati masukkan di dalam gelas yang berisi susu segar.

2Dalgona Milo

via Cookpad

Kepekatan milo yang dicampur susu segar pasti membuatkan anda kembali mengenangkan zaman kecil. Betul bukan? Ini resepi Dalgona Milo yang dikongsi di halaman Klook.

Bahan-bahan: 2 sudu serbuk milo, 2 sudu gula pasir, 2 sudu air panas, susu segar dan ais.

Cara Penyediaan: Pukul sehingga kembang serbuk milo, gula pasir dan air panas. Setelah bahan bahan campuran tadi nampak likat, masukkan di dalam gelas bersama susu segar dan ais.

3Dalgona Teh Susu

via Facebook

Pasti menarik sekiranya teh tarik menjadi dalgona teh susu bukan? Ini baru selera Malaysia. Menjadikan serbuk teh sebagai bahan utama, minuman seperti ini pasti memberikan satu standard baru kepada teh susu.

Bahan-bahan: 2 sudu serbuk teh, 2 sudu gula pasir, 2 sudu air panas, susu segar dan ais.

Cara Penyediaan: Pukul sehingga kembang serbuk teh, gula pasir dan air panas. Setelah bahan bahan campuran tadi nampak likat, masukkan di dalam gelas bersama susu segar dan ais.

4Dalgona Oreo

via KL Foodie

Ini sesuatu yang menarik! Bukan sahaja kanak-kanak, orang dewasa pasti menyukai sekiranya minuman yang mempunyai rasa oreo. Apa yang membezakan dengan Dalgona Coffee adalah susu yang digunakan dicampur bersama serbuk oreo.

Bahan-bahan: 2 sudu serbuk Nescafe, 2 sudu gula pasir, 2 sudu air panas, susu segar, sebuk oreo dan ais.

Cara Penyediaan : Menurut Marshable SE, pukul sehingga kembang serbuk Nescafe, gula pasir dan air panas. Setelah itu masukkan bahan tadi di dalam gelas bersama susu segar yang dicampur dengan serbuk oreo beserta ais. Yummy!

IKLAN

5Dolgona Cokelat

via Rojak Daily

Peminat cokelat pasti menyukai resepi ini. Tidak perlu ke kedai makan yang mewah, dengan mengetahui cara yang sebenar membuat dolgona cokelat, pasti membuatkan anda mengulanginya lagi.

Bahan-bahan: 2 sudu serbuk cokelat, 2 sudu krim, 2 sudu gula pasir, 2 sudu air panas, susu segar, sebuk oreo dan ais.

Cara Penyediaan: Pukul sehingga kembang serbuk koko, gula pasir dan air panas. Setelah itu masukkan krim untuk menjadikannya pekat dan sajikan bersama susu segar dan ais.

Untuk anda yang mahukan minuman ala-ala mewah, senarai minuman dolgana di atas patut dicuba!