Penyampai radio Nasional fm, Dyya Nawal menepis dakwaan melulu Juara Pencetus Ummah musim ketiga, PU Syed terhadap rancangan di RTM.

Terdahulu, PU Syed atau nama sebenarnya Syed Mohd Bakri Syed Ishak telah mengeluarkan sebuah kenyataan di Instagram mendakwa, RTM menyajikan rancangan hiburan terkinja-kinja saat negara dilanda wabak COVID19.

IKLAN

Tak bersetuju dengan kenyataan PU Syed, Dyya Nawal terpanggil untuk membidas hal ini di Instagram peribadinya. Dyya Nawal berkata, PU Syed tidak seharusnya menjatuhkan hukum hanya kerana menonton satu rancangan di RTM ketika Malaysia melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan.

“TV1 bukan RTM 1, Assalamualaikum PU Syed @pencetusummah_syed yang dihormati dan dirahmati Allah. Saya salah seorang warga RTM yang bekerja di TV dan Radio. Mohon Maaf kalau saya terkasar bahasa. Pertama, saya tak nak sebut tentang stesen lain. Saya rasa PU tak seeloknya mejatuhkan hukum hanya kerana TERRR tengok RTM ketika sedang menjalani Perintah Kawalan Pergerakan yang pada waktu itu sedang menyiarkan rancangan hiburan.”- tulisnya di instagram.

Dyya Nawal menasihati PU Syed dapat memantau siaran TV dan Radio RTM selama 24 jam dan 7 hari sebelum mengeluarkan dakwaan seperti ini.

PU Syed Mohon Maaf

Setelah mendengar penjelasan dari Dyya Nawal, PU Syed secara terbuka telah mengemukan permohonan maaf kepada warga RTM. Permohonan maaf ini dibuat menerusi halaman Facebook miliknya.

“Jika warga RTM “terasa” dgn teguran itu, saya menyusun jari memohon maaf, kerana tidak sekelumit dalam diri ini untuk menafikan sumbangan RTM kepada industri penyiaran, termasuklah menerbitkan rancangan-rancangan agama, lebih-lebih lagi RTM adalah milik Kerajaan yang menjadi stesen kepada rakyat di luar sana yang tidak mampu melanggan pakej-pakej yang ditawarkan oleh stesen TV Swasta”- tulisnya di Facebook