Apple baru sahaja mengeluarkan kemas kini perisian iOS 13.4 baru untuk iPhone dan iPad, dan terdapat beberapa ciri baru yang akan membuat peranti anda menjadi lebih mudah bekerja.

Kemas kini yang telah mula dilancarkan kepada pengguna ini boleh didapati di mana-mana peranti yang boleh menjalankan iOS 13 (iPhone 6S dan yang lebih baru, iPod Touch generasi ke-7 atau iPadOS 13 [iPad Air 2 dan lebih baru, generasi ke-5 iPad dan lebih baru , iPad Mini 4 dan lebih baru, dan semua model iPad Pro]).

IKLAN
Via Phone Arena

Berikut adalah lima ciri terbaik di bawah menurut halaman Tom’s Guide

1Sokongan kursor tetikus untuk iPad

Seperti yang telah ditunjukkan Apple pada iPad Pro 2020 yang baru, semua iPad yang boleh memuat turun iPadOS 13.4 boleh mengambil kesempatan daripada ciri sokongan tetikus yang baru.

Dengan menyambungkan tetikus USB atau Bluetooth, kini anda boleh menavigasi iPad anda dengan kursor, membuat tugas seperti memilih teks lebih mudah daripada sebelumnya.

2Berkongsi folder iCloud

Dalam aplikasi Files pada iPhone dan iPad, dan juga pada MacOS, kini anda boleh berkongsi folder iCloud dengan orang lain di iOS 13.4 dan iPadOS 13.4. Ciri ini disertakan dengan tetapan yang anda harapkan; Anda boleh menjemput pengguna tertentu atau membuat pautan yang boleh dikongsi, dan membenarkan atau menolak pengeditan pada fail dalam folder.

3Pembelian universal untuk aplikasi

App Store untuk iOS/ iPadOS, macOS dan tvOS sebelum ini sama sekali berasingan, dengan aplikasi yang anda beli dari satu peranti yang tidak membenarkan anda menggunakannya pada peranti yang berbeza.

Tetapi sekarang, Apple membenarkan pembuat aplikasi membuat bundle “Pembelian Universal”, jadi anda membayar satu kali untuk aplikasi yang sama pada semua peranti Apple anda.

4Sokongan CarPlay Untuk Aplikasi Navigasi Pihak Ketiga

Jika anda seorang pemandu yang bukan pengguna Apple Maps, anda mungkin menyedari bahawa anda menyambungkan iPhone ke kenderaan anda melalui CarPlay bermakna anda tidak boleh menggunakan aplikasi navigasi pilihan anda.

Tetapi sekarang, anda boleh menggunakan aplikasi pemetaan apa sahaja yang anda suka pada iOS 13.4, sama ada Peta Google, Waze, Citymapper atau yang lain, apabila telefon bimbit anda disambungkan ke kereta anda.

5Sticker Memoji baru

Anda mungkin terlupa tentang avatar digital kartun Apple, atau mungkin anda hanya menemuinya kembali. Apple telah menambah sembilan pelekat baru untuk digunakan pada iOS 13.4 dan iPadOS 13.4 dengan Memoji kustom Anda, termasuk Smiling Face with Hearts”, “Hands Pressed Together”, dan “Party Face”.