[VIDEO] Ngeri! Teknologi VR Ini Paparkan Bagaimana COVID-19 Rosakkan Paru-paru

3.1K

COVID-19 terus menyebar ke pelbagai negara, termasuk di Malaysia. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sekitar satu dalam enam pesakit COVID-19 mengalami kesakitan yang teruk. Salah satunya adalah kesukaran bernafas dan menyebabkan pneumonia atau radang paru-paru.

Seorang saintis dan Ketua Pembedahan Thoracic di Hospital Universiti George Washington, Keith Mortman, berjaya mengimbas dan menggambarkan keadaan kesihatan paru-paru pesakit COVID-19 menggunakan teknologi VR (Virtual Reality).

Mortman menggunakan CAT (Computer Aided Tomography) atau CT scan dari pesakit COVID-19 , sebagai data sebenar untuk menjadikan paparan VR. Dia menjadikan pesakit di Hospital Universiti George Washington yang pada mulanya mempunyai demam dan batuk, kemudian positif COVID-19.

IKLAN

“Jadi pesakit ini adalah seorang lelaki berusia lewat 50-an, yang pada awalnya mempunyai demam dan batuk seperti yang lain. Dia datang ke hospital terdekat dengan gejala pernafasan, tetapi terus berkembang dengan cepat di mana dia perlu diinkubasi dan menggunakan ventilator , “Dr. Mortman, seperti yang dipetik oleh KOKH Fox 25.

Mortman bekerja dengan syarikat yang dikenali sebagai Surgical Theatre untuk membuat paparan VR paru-paru pesakit. Keputusanbya agak mengejutkan. Penyakit COVID-19 menunjukkan kerosakan yang meluas dalam kedua-dua paru-paru pesakit.

Seperti dalam video yang dipaparkan di atas, Mortman menerangkan dalam video VR yang menunjukkan  paru-paru berwarna biru. Walau bagaimanapun, terdapat banyak bahagian organ yang berwarna kuning, sebagai tanda bahawa virus COVID-19 telah merebak.

Tanda-tanda kuning dalam video itu adalah jangkitan virus dan keradangan di dalam paru-paru, itulah sebabnya terlalu ramai pesakit COVID-19 mengalami kesukaran bernafas atau sesak nafas. Dalam gejala ini, pesakit perlu dimasukkan ke hospital, memakai tiub bernafas, atau menggunakan ventilator.

Mortman merasakan video dan gambar boleh menjadi mesej pendidikan yang kuat untuk seluruh komuniti. Sehingga mereka menyedari bahaya virus COVID-19 yang terus meragut nyawa setiap hari.